2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A karácsonyt is mítoszok és mendemondák veszik körül

2022. december 25. 18:50 Múlt-kor

Számos tévhit él továbbra is a karácsonyi ünnep különféle elemeit illetően a köztudatban: mit jelent és honnan jön valójában a karácsonyfa, és miként alakult ki a Mikulás mai, nemzetközi képe?

Télapó
Motoron a Télapó Budapesten

A kereskedők elrontották a karácsonyt annak elüzletiesítésével

E népszerű nézetnek ellentmond az a tény, hogy amíg a kereskedők meg nem látták a karácsonyban a lehetőséget, hogy marketingeljék termékeiket, az ünnepre korántsem irányult annyi figyelem, mint napjainkban – ők tették izgalmassá a karácsonyt. A kereskedők csináltak nemzetközi ikont a napjainkban mindenhol ismert, többféle elemből létrejött Szent Miklós-figurából. A Montgomery Ward üzletlánctól származik a Rudolfról, a piros orrú rénszarvasról szóló dalocska, és a Coca-Cola tette általánossá a mosolygó, piros ruhás Télapó képét. A karácsonyban rejlő lehetőséget az amerikai polgárháborút követően kezdték kiaknázni az ottani kereskedők – ekkoriban jelentek meg először a kimondottan a karácsonyra építő hirdetések az amerikai újságokban. A tendencia a 20. század folyamán aztán a karácsonyt ünneplő világban is elterjedt.

Előfizetés

Az Egyesült Államokon belül a kereskedelmi hirdetések hangulata segített összamerikai hagyománnyá tenni a karácsonyt azzal, hogy legyőzte a protestáns többség több évszázados ellenszenvét az ünneppel kapcsolatban – a lakosság nagy része a nagyszabású karácsonyi ünneplést korábban katolikus „importnak” tartotta. A Massachusetts-öbölben létrejött gyarmat vezetői olyannyira ellenségesen viseltettek a karácsony iránt, hogy 1659-ben betiltották annak nyilvános ünneplését – megbüntettek „bárkit, akit ünneplésén találnak, akár a munkától való tartózkodás, akár lakomázás által, vagy bármilyen más módon.” A törvényt csak 25 évvel később vonták vissza, de a karácsonyellenesség erős maradt. Samuel Sewall bíró még 1685-ben is örömmel írta le naplójában, hogy egyetlen embert sem látott abban az évben, aki megünnepelné a karácsonyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Harper's Weekly 1863. január 3-i száma, Santa Claus figurájának egyik első megjelenésePeter Nicolai Arbo: Asgårdsreien (Odin nagy vadászata) (1872)Karácsonyi Coca-Cola hirdetés (Wikipedia / Albert Bridge / CC BY-SA 2.0)Sir Henry Cole első karácsonyi képeslapja, 1843A Télapó és rénszarvasaiA költemény egy 1864-es kiadásaThomas Nast: A Télapó műveiKarácsony a versaille-i hadikórházban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár