2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

A kamu vulkánkitöréstől a spagettiszüretig: hét híres áprilisi tréfa

2021. április 1. 10:06 Múlt-kor

A kamu vulkánkitörés

Az alaszkai Sitka város lakóinak 1974. április elsején reggel igen különleges, ám annál ijesztőbb látványban volt részük: fekete füst szállt fel a négyezer éve nyugvó, Mount Edgecumbe nevű vulkán krátere felől.

Az emberek riadtan rohantak ki az utcára, és félelemmel vegyes csodálkozással nézték a nem várt jelenséget. Álmukban sem gondolták volna, hogy a közeli félszigeten lévő tűzhányó valamikor még az életükben kitörhet.

Riasztották a parti őrséget, amely azonnal egy helikoptert küldött a kráterhez. Amint közeledett a pilóta a hegyhez, a füst egyre nagyobbá vált. Amikor megérkezett a helyszínhez, először nem hitte el, amit látott, de később már hatalmasat kacagott rajta.

A hegy oldalában több tucat régi autógumi égett hatalmas lánggal, míg mellette, a hóba körülbelül 15 méteres betűkkel volt belerajzolva, hogy „április bolondja”.

Amikor kiderült, hogy csupán emberi turpisságról van szó, és az Edgecumbe továbbra is szundikál, előkerült a felelős is, mégpedig a helyi ügyeletes viccmester, Oliver „Porky” Bickar.

Az 50 éves férfi elméjében 1971-ben fogalmazódott meg a tréfa ötlete, s már abban az évben 70 autógumit gyűjtött össze, ám úgy döntött, vár 1974-ig.

A világot bejárt kamu-vulkánkitörés hírének fogadtatása meglepő módon pozitív volt: a helyiektől kezdve a hivatalos szerveken át mind megdicsérték a mókamestert.

Amikor hat évvel később a Washington állambeli Mount St. Helens tűzhányója valóban kitört, Bickar levelet kapott egy denveri címről: „Ezúttal, te kis gazfickó, túl messzire mentél!”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár