2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A híres csontkápolna „alapanyagát” adhatták a Csehországban talált újabb középkori tömegsírok

2019. december 2. 12:52 MTI

További középkori tömegsírokat tártak fel régészek a kelet-csehországi Kutná Horában. Szakértők szerint európai szempontból is jelentős és figyelemreméltó leletről van szó.

"Eddig 34 tömegsírról tudunk, a csontvázak száma jóval meghaladja a másfél ezret. Csehországban ez a legnagyobb ilyen jellegű középkori temetkezőhely és európai szempontból is minden bizonnyal a legjelentősebbek között van" - mondta Jan Frolík, a cseh Régészeti Intézet illetékese újságíróknak.

Egy-egy tömegsírban 50-70 embert temettek el, többségükben a 14. századbeli járványok és éhínség áldozatait. Levéltári források szerint a régióban leginkább 1318-ban, majd 1348 és 1350 között pusztítottak nagy járványos betegségek és éhínség.

"Egy ilyen tömegsír egy nagyon rövid időszak áldozatainak a maradványait tartalmazza, tehát nagyon jó példája lehet a korabeli helyi lakosság összetételének. Ez szakmai szempontból rendkívül értékes és fontos" - magyarázta a régész. Megjegyezte: ennyi tömegsír felfedezése egy helyen Európában példa nélküli lelet.

A régészeti kutatások a Kutná Hora peremén található híres Csontkápolna teljes felújítása alkalmából kezdődtek. A Csontkápolna alapjait a 14. század második felében rakták le, később az építményt bővítették.

Szakértők valószínűsítik, hogy a felhasznált csontok egy része szintén a korábbi járványok idején meghalt emberekhez köthető.

A 2014 óta folyó felújítást tíz évre tervezték, költségeket pedig mintegy 55 millió koronára (715 millió forintra) becsülik. A műemlék a munkálatok idején is látogatható. A Csontkápolna a kelet-csehországi régió egyik leglátogatottabb nevezetessége. A kápolna a helyi Mindenszentek templomának része és szinte minden belső berendezése emberi csontokból, becslések szerint mintegy 40-50 ezer elhunyt csontjaiból készült.

A felújítás idején a régészek fokozatosan szétszedik a kápolna egyes részeit, megtisztítják a csontokat, majd újra a helyükre rakják és megerősítik a kápolnát körülvevő és az alatta lévő földrétegeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Csontkápolna egyik nevezetessége, a csontokból összeállított csillár (kép forrása: ultimatescience.org)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár