2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gyógyszeriparban, a közlekedésben és a számítástechnikában is óriási előrelépést hozott a II. világháború

2021. április 28. 17:10 Múlt-kor

Elektronikus számítógépek

Az 1940-es évek angoljában a „computer” szó még jobbára emberekre – többnyire nőkre – volt értendő, akik összetett számításokat végeztek papírral és ceruzával. Az Egyesült Államok több kutatóegysége a különféle lövedékek ballisztikus pályájának kiszámítására elektronikus gépek fejlesztésébe kezdett, a számolásokat végző nőket pedig ezek programozására alkalmazták.

A Pennsylvaniai Egyetemen fejlesztett ENIAC rendszer programozóinak egyike volt Jean Jennings Bartik is, aki később a számítógépes memória fejlesztésében ért el áttörő eredményeket, valamint Frances Elizabeth „Betty” Holbertson is, aki az első szoftverapplikáció létrehozójaként vonult be a történelembe.

A Harvard Egyetemen Grace Hopper, a haditengerészet akkori hadnagya (később ellentengernagya) a Mark I nevű számítógép programozásában vett részt, a későbbiekben pedig az első programnyelv megírójaként vált ismertté.

Az Atlanti-óceán túloldalán a brit Alan Turing a Bombe nevű elektromechanikai szerkezetet fejlesztette ki, amelynek nagy szerepe volt a német Enigma rejtjelezőgép kódolási mechanizmusának feltörésében.

Habár mai értelemben nem nevezhető számítógépnek, a Bombe volt a nagy sikerű Colossus elektronikus számítógépek előfutára, amelyek segítségével az olyan programozók, mint Dorothy du Boisson és Elsie Booker a Lorenz nevű német rejtjelezőgép kódjainak feltörésére használtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Jonas SalkAz első, 1940-ben szolgálatba állított szovjet radarrendszer, a RUSz–1 vevőegységeJean Jennings Bartik (b) és Frances Bilas Spence (j) programozónők kezelik az ENIAC-otEgy amerikai szanitéc vérplazma-átömlesztést hajt végre egy katonán Szicílián, 1943.Charles Drew„A penicillinnek köszönhetően ő haza fog jutni!” – korabeli hirdetés a Life magazinbanHeinkel He 178A Gloster-Whittle E 28/39 felszállás közben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár