2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gengszter, aki Göringgel is leszámolt volna

2015. június 1. 08:33

Biznisz Mussolinivel

A meggazdagodó gengszter az 1930-as évek közepén családjával együtt Kaliforniába költözött. Siegel belevetette magát a Los Angeles-i éjszakai életbe, és számos nővel, többek között Dorothy di Frassóval is viszonyt kezdett. A Dorothy Taylorként született grófnő óriási vagyont örökölt bőrkereskedelemből és tőzsdézésből meggazdagodott édesapjától.

1923-ban összeházasodott di Frasso gróffal, két évvel később pedig megvásárolták a reneszánsz mesterek képeivel díszített, csodálatos római Villa Madamát. A gróf a villát tizenkét évvel később bérbe adta az olasz külügyminisztériumnak, amely külföldi méltóságok szórakoztatására használta fel az épületet.

A Villa Madama

Mialatt a gróf ideje nagy részében Rómában tartózkodott, Dorothy utazgatással és partik szervezésével töltötte mindennapjait. Házat vett Beverly Hillsben, és a hollywoodi hírességek nem sokkal később már ódákat zengtek a grófnő esélyeiről.

A történet szerint Siegel és di Frasso a 30-as évek végén hallottak egy tudósról, aki azt állította magáról, hogy kifejlesztett egy "atomit" névre keresztelt új robbanószert. A páros úgy döntött, befektetnek a találmányba. Annyi bizonyosnak látszik, hogy a grófnő és gengszter barátja ezután valóban elutaztak Rómába.

A Villa Madama belülről

Di Frasso fedősztoriként azt adta be az újságíróknak, hogy csak kastélya eladása miatt utazik Olaszországba. 1939. április 8-án indult el New Yorkból a Conti di Savoiával, a kor egyik legnagyobb luxushajójával. Egy 1941-es kiadatási meghallgatáson Siegel bevallotta, ő is a grófnővel tartott az út során, amit több szemtanú is alátámasztott.

A bizonyítékok szerint a pár valóban befektetett egy új robbanószerbe, amelyet megpróbált eladni az olasz kormánynak. A grófnő és férje Galeazzo Ciano külügyminisztert környékezte meg, aki még híres naplójának 1939. január 17-i bejegyzésében is megemlékezett az eladási kísérletről. Bár leírta, hogy a grófnő információkkal látta el egy "elképesztő amerikai találmányról", de egyben kétkedésének is hangot adott, ezért kérte Dorothy di Frassót, intézze el, hogy a feltaláló - valószínűleg Michelle Bonotto -  tartson egy olaszországi bemutatót.

A találkozó létrejött, de nem győzte meg az olasz kormányt, így az üzletből nem lett semmi, az azonban nem kérdéses, hogy a szándék megvolt. Ezt támasztja alá az is, hogy a második világháború után II. Umberto olasz király, II. Viktor Emánuel fia elismerte, hogy Siegel "dinamitot próbált nekünk eladni". Bonotto ezután is kapcsolatban maradt a grófnővel, aki anyagilag is segítette a tudóst találmányai kifejlesztésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár