2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A Fenevadtól a Fear of the Darkig: ezektől a rockalbumoktól őrültünk meg 1992-ben

2021. május 6. 11:25

A Rocker Rádió a tavaly tavasszal nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, május 6-án az 1992-es év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

Rocker Rádió

„Miután sajnos az idei tavasz nagy része otthonülős lett, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy ezek a nehéz hónapok kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, május 6-án 1992 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Egy 43 másodperces Black Sabbath paródia erejéig a Slayer frontembere, Tom Araya is felbukkant az Alice in Chains második nagylemezén, az 1992-ben kiadott Dirtben.Az album dalainak nagy része ettől jóval komolyabb témákat boncolgat, hiszen a csapat énekese, Layne Staley nem kevesebb, mint hat szöveget írt a heroinhoz fűződő viszonyáról. A korong megjelenése után nem sokkal a banda speciális vendégként csatlakozott Ozzy Osbourne No more Tours nevet viselő koncertsorozatához, ahol új basszusgitárosukat is sikerült megtalálniuk Mike Inez személyében.

A brit lemezeladási lista élén nyitott megjelenése hetében az Iron Maiden kilencedik stúdiólemeze, az 1992-es Fear of the Dark. Bár a korabeli kritikusok kissé fanyalogva fogadták az albumot, és gyakran nevezték középszerűnek a rajta szereplő dalokat, a korong mára klasszikussá nemesült. Az igazi sokk viszont a lemezbemutató turné után érte a rajongókat, hiszen nem sokkal az utolsó koncert után jelentette be a csapat frontembere, Bruce Dickinson, hogy zenei, valamint egyéb nézeteltérések miatt távozik az Iron Maidenből.

Huszadik születésnapját egy meglehetősen erős nagylemez kiadásával ünnepelte meg a szombathelyi Lord. Az Utca Kövén című korong elkészítésében már nem vett részt a csapat korábbi billentyűse, Gidófalvi Attila, utódja, Keszei Tamás társszerzőként egy új, addig a rajongók által nem ismert hangzásvilággal gazdagította a banda zenei palettáját. Az album Új nemzedék című tételéhez videoklip is született. A nagy érdeklődésre való tekintettel tíz évvel eredeti megjelenése után, 2002-ben a teljes nagylemez újra kiadásra került a Hammer Records gondozásában.

A klasszikus horrorfilmben, az Ördögűzőben elhangzó egyik párbeszéd alapján választott címet hatodik stúdióalbumának a groove metal élcsapatának tekinthető Pantera. Az 1992 elején kiadott Vulgar Display of Power tele volt méregerős szerzeményekkel és a legenda szerint a frontborítóján látható fotó sem trükkfelvétel. A képen szereplő srácnak valóban izomból el lett helyezve az arcán a jobbegyenes.Az album megjelenése után a zenekar turnézott a Skid Row, valamint a Megadeth vendégeként is. Többek között ezeknek a koncerteknek is köszönhető, hogy a korong mindenfajta rádiós támogatás nélkül egy éven belül bearanyozódott.

Meghozta az országos ismertséget a debreceni Tankcsapdának 1992 decemberében kiadott második nagylemezük, a Legjobb méreg. Az album néhány tételében már szólógitárosként szerephez jutott Molnár Levente (Cseresznye), aki hivatalosan csak egy évvel később került be a csapatba. Az eredetileg csak kazettán kiadott anyagot két évvel később CD formátumban is elérhetővé tette a zenekar. A nagylemezen szereplő tizenkét szerzemény jelentős része pedig ma is rendszeresen felhangzik a Tankcsapda koncertjein.

Már megjelenése évében platinalemez lett a Megadeth ötödik stúdióalbuma, a Capitol Records gondozásában 1992 nyarán kiadott Countdown to Extinction. A korong azóta is a csapat kereskedelmileg legsikeresebb munkája, eddig összesen több mint kétmillió példány talált gazdára belőle világszerte. A szakma is elismerte az albumba fektetett rengeteg energiát, hiszen egy évvel később a csapatot Grammyre jelölték Best Metal Performance kategóriában, valamint máig egyetlen heavy metal bandaként elnyerték a Humane Society állatvédő szervezet által alapított Genesis Díjat.

Eddig több mint 3 millió példány kelt el világszerte a Rage Against the Machine azonos című bemutatkozó nagylemezéből. Az 1992 végén kiadott korong már megjelenése hetében a Billboard Heatseekers lista élére került, amiben nagy szerepe volt az albumot felvezető kislemez, a Killing in the Name mindent elsöprő sikerének. A csapat tagjai nem féltek kinyilvánítani markáns politikai nézeteiket sem, hiszen a lemezborító külön köszönet rovatában megemlítették az IRA egyik tagját, Bobby Sands-et, valamint a Black Panther Party alapítóját Huey P. Newtont is.

Dallamosabb, vokálokban gazdagabb arcát mutatta rajongóinak ötödik nagylemezén 1992-ben az Ossian. A Kitörés címet viselő album stúdiómunkálatai során producerként a Hobo Blues Band basszusgitárosa, Póka Egon volt a zenekar segítségére, a korong legnagyobb slágere pedig vitán felül a videoklipesített power ballada, a Szenvedély volt, amely még ma is az Ossian koncertek egyik csúcspontjának számít.

Alig egy évvel gitárosuk Steve Clark tragikus halála után, 1992 március harmincegyedikén jelent meg a Def Leppard ötödik stúdióalbuma, az Adrenalize. A zenekart körülvevő rajongói érdeklődést jól demonstrálja, hogy a korong  az első helyen nyitott az amerikai, valamint a brit eladási listákon egyaránt. Az album felvezető kislemeze a Let's get Rocked hasonló eredményeket tud felmutatni, Ausztráliában például 35.000 példányt adtak el belőle, amiért már járt egy aranylemez.

Egy remekül sikerült demó után 1992-ben jelentkezett bemutatkozó nagylemezével a Katona Főnök László által vezetett Akela. A Fenevad című korong az új szerzemények mellett tartalmazta az említett kiadvány két tételét is. A lemez, bár volt ígéret az akkori kiadó részéről bakelit, valamint compact disces változatra is eredetileg csak kazettán jelent meg, az alaposan felturbózott hivatalos CD változatra egészen 2015-ig kellett várni.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár