2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A DNS segítségével megoldás születhetett Marat bőrbetegségének rejtélyére

2019. november 25. 19:14 Múlt-kor

Modern vizsgálat – korlátokkal

A drámai gyilkosság azonnal a forradalom mártírjává tette Marat-t, akit a jakobinusok szinte szentté avattak az Értelem kultuszának nevezett, ateista alapokon nyugvó egyházukban.

Nővére, Albertine gondosan megőrizte az újságokat, amelyekre vére fröccsent, ezek a mai napig fennmaradtak. Vajon ezek rejthetik a forradalmár rejtélyes betegségének titkát?

E kérdés foglalkoztatta Philippe Charlier kutatót, aki rendszeresen vizsgál népszerű történelmi rejtélyeket. Charlier felvette a kapcsolatot Carles Lalueza-Fox spanyol paleogenetikussal, hogy megvizsgálják a Marat vérmintáiból való DNS-mintavétel és -elemzés lehetőségét.

A kutatóknak úgy kellett mintát venniük a két évszázados papírból, hogy abban ne tegyenek kárt. Lalueza-Fox és kollégái ezt ugyanazzal a módszerrel tették, amelyet a modern bűnügyi nyomozások során alkalmaznak a papírról való vérmintavétel során.

A sikeresen kinyert minták többféle információt is hordoztak: Marat DNS-éből megerősítésre került francia–olasz származása, azonban a mintákban volt számos, nem embertől származó DNS-elem is.

Ezek között volt több patogén mikróba is, melyek alapján a kutatók kizárhattak jó néhányat a népszerű elméletek közül.

Marat – ellenségei állításával szemben – nem volt szifiliszes, és nem szenvedett sem leprában, sem szájpenészben, és rühes sem volt.

Megtalálható volt azonban a mintákban a Malassezia restricta nevű gombafaj, amely egyes esetekben okozhat bőrfertőzéseket. Nagy valószínűséggel ez volt Marat kínjainak forrása.

A tanulmány természetesen csupán korlátozott valószínűséggel feltételezheti eredményét: a mintákat nem Marat életében vették, és nem lehet tudni, hányan értek hozzá a papírokhoz, és szennyezték be azokat az évszázadok során.

Azonban ha Marat korában ismert lett volna e gombás fertőzés, nagy valószínűséggel nem tudtak volna ellene sokat tenni.

Lalueza-Fox szerint lehetséges, hogy még napjaink bőrgyógyászai is nehéz feladat előtt álltak volna.

Marat betegségének leírásai alapján a gombás fertőzés – avagy a Malassezia restricta immunrendszer-gyengítő hatása által lehetővé tett egyéb, szekunder fertőzés – olyan szélsőséges tüneteket produkált, amelyek a mai orvostudomány felügyelete mellett aligha volnának lehetségesek.

„A képzett bőrgyógyász szakemberek sem láthattak még ennyire extrém példát” – mondta Lalueza-Fox.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A merénylet utáni pillanatok – a dühödt tömeg elfogja Charlotte Corday-t (kép forrása: nationalgeographic.com)Marat jellegzetes fejkendőjében (kép forrása: thefreelancehistorywriter.wordpress.com)Paul-Jacques-Aimé Baudry: „Charlotte Corday” (1860) (kép forrása: mymodernmet.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár