2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

A csaló, aki kitalált egy egész országot

2016. október 18. 08:27

Halál, malária és moszkitók

A svindli akkor érte el a csúcsát, amikor 1822 szeptemberében egy hajó futott ki Londonból a fedélzetén több tucat pojaiszi telepessel. Négy hónappal később a skóciai Leith-ből már egy kétszáz főt szállító óceánjáró indult el a messzi hercegségbe. Közülük sokan egész életük során megtakarított pénzüket fektették a merész vállalkozásba, néhányan még Skóciában átváltották valutájukat a MacGregor által helyben nyomtatott pojaiszi dollárra. A helyszínre megérkezvén a telepesek igencsak meglepődtek: se parcellázott földek, se főváros, se Pojanisz, csak a moszkitókkal teli dzsungel.

Szerencsétlen emberek kunyhókat építettek, és igyekeztek túlélni, azonban a malária és az egyéb betegségek levették őket a lábukról, és sorra elhunytak. „A betegségek és a reménytelenség általános volt soraik közt, csak kevesen voltak képesek bármi erőfeszítésre is” – írta később James Hastie skót zarándok. A brit segítség végül 1823 májusában érkezett a szomszédos Belizéből. A 250 telepes kétharmada veszett oda a sokszor halálos trópusi éghajlat következtében.

Mikor az első pojaisziak megérkeztek a halálos kiruccanásból, MacGregor még mindig nem került bíróság elé. Érdekes, de hívei – sok esetben maguk a túlélők is – védték őt a sajtóban, azt a kevéssé tartható érvet hangoztatva, hogy nem ő tehet a csalásról, hanem elárulták őt az ügynökei. 1823 őszén a cazique elhagyta a szigetországot, és Párizsban próbált szerencsét, hasonló eljárás segítségével. Kiadta a pojaiszi alkotmányt, banki hiteleket ígért és elkezdte a telepesek toborzását. Ezúttal azonban a francia hatóságok szemében gyanút keltett a távoli kis furcsa ország meséje, és 1825 decemberében MacGregor csalás és összeesküvés vádjával a rács mögé került, ám bizonyíték hiányában nyolc hónappal később szabadon távozhatott.

A jogi botrányok ellenére MacGregor továbbra is ragaszkodott a fantom ország történetéhez, és még évtizedekig hallható volt a mesés Pojaisz nyújtotta álom. 1827-ben például 800 ezer font értékben bocsátott ki kötvényeket, a következő évben pedig ismét földárverésbe kezdett. MacGregor herceg végül venezuelai nyugdíjasként (a függetlenségi háborúkban nyújtott szolgálataiért kapta) fejezte be életét 1845-ben. Életében sohasem tudták rábizonyítani a világtörténelem egyik legnagyobb csalását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Pojaisz elképzelt kikötőjeA pojaiszi dollár
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár