2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

A British Musem iraki régészeket képez ki az Iszlám Állam miatt

2017. február 22. 11:12 MTI

A programot a brit kormány finanszírozza azzal a céllal, hogy megerősítsék technikai felkészültségüket az Iszlám Állam által elpusztított vagy megrongált ősi épületek és műkincsek megmentésében.

A bibliai Jónás próféta sírja Moszulban az ISIS megszállása előtt és után
A bibliai Jónás próféta sírja Moszulban az ISIS megszállása előtt és után

Jonathan Tubb, a program vezetője elmondta: a 2016 januárjában indított felkészítő kurzussal elsősorban az volt a céljuk, hogy valami előremutatót tehessenek egy olyan helyzetben, amely elég kilátástalan. Arra gondoltak, hogy felkészítik az iraki szakembereket, hogy amikor elérkezik az idő, és a régészeti helyszínek felszabadulnak, minden olyan tudás birtokában legyenek, amelyeket a körülmények a megőrzési munkához megkövetelnek.

Az iraki archeológusok három hónapos elméleti képzést kapnak a British Múzeumban, majd az iraki Tello és Darband-i Rania régészeti helyszíneken gyakorlati ismeretekre oktatják őket. Megtanulják a rejtett töltetek, csapdák felismerését, és olyan digitális technikákat sajátítanak el, amellyel geofizikai felméréseket tudnak végezni, értékelni tudják a műholdas felvételeket, valamint a helyszínek feltérképezésében és felmérésében alkalmazható többfunkciós eszközöket.

Tubb elmondta, hogy az első lépés minden esetben a helyszínről készített alapos fotódokumentáció. Minden részletet rögzítenek, mielőtt hozzányúlnának. Ez azért is fontos, mert jó esetben minden széttöredezett darabot megtalálnak. Tubb szerint nem szabad alábecsülni az ókori mezopotámiai civilizáció bölcsőjének régészeti mentését, mivel ez a múlt az ott élő emberek identitásához tartozik, és ha engedik eltűnni, azzal az identitásuk egy részétől fosztják meg őket.

A régészeti képzés programját a brit kormány finanszírozza, amely a projekt több mint ötéves támogatására 2,9 millió fontot (egymilliárd forintot) szánt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Diadalív Palmyra városában az ISIS megszállása előtt és utánBél temploma az ISIS megszállása előtt és utánA bibliai Jónás próféta sírja Moszulban az ISIS megszállása előtt és utánAz ISIS egy tagja fúróval rombolja szét az ókori Ninive szobrait
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár