2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

90 éve magasodik Rio de Janeiro fölött a Megváltó Krisztus szobra

2021. október 12. 10:18 MTI

90 éve, 1931. október 12-én avatták fel a Rio de Janeiro fölötti Corcovado hegy 710 méteres csúcsán a Megváltó Krisztus szobrát, amely azóta a brazíliai város jelképe lett. Egy 2007-es játékos nemzetközi szavazáson a Megváltó Krisztus szobra a világ hét új csodájának listájára is felkerült.

A szobor felállításának ötletét az 1850-es évek közepén egy katolikus pap, Pedro Maria Boss vetette fel, de javaslata a köztársaság 1889-es kikiáltása, az állam és az egyház szétválasztása után feledésbe merült. Az ötletet 1921-ben, az ország függetlenségének századik évfordulójára készülve frissítette fel a riói katolikus közösség: a cél megvalósítása érdekében adomány- és aláírásgyűjtésbe kezdtek, rendezvényeket szerveztek.

A szobortervek között szerepelt a kereszt, Krisztus alakja földgömbbel a kezében, a választás végül a karját keresztet formálva széttáró, a békét jelképező Krisztus alakra esett. A terveket a francia szobrász, Paul Landowski készítette, a kivitelezést egy helyi mérnök, Heitor da Silva Costa irányította.

Krisztus alakja 30 méter magas, és ölelése is pontosan ilyen széles. Az 1145 tonna súlyú szobor talapzata 9 és fél méter magas. Az 1926-ban kezdődött és öt évig tartó munkálatok során számos nehézséget kellett leküzdeni. A fő elemeket a kereszt alakú szerkezet miatt acél helyett a statikailag jobban megfelelő vasbetonból, a külső rétegét tartóssága, ellenálló képessége és könnyen faragható tulajdonsága miatt zsírkőből készítették.

A nehéz szerkezeti elemeket a már létező fogaskerekű vasúton szállították a hegy tetejére. A munkálatok akkori árakon 250 ezer, mai árakra átszámítva 3 millió dollárba kerültek. Az elemeire bontott alkotást a helyszínen állították össze.

Az ünnepélyes átadásra 1931. október 12-én került sor. A tervek szerint a kivilágítást a rádiót feltaláló olasz Guglielmo Marconi Rómából, majdnem tízezer kilométerről küldött rövidhullámú rádiójele kapcsolta volna be, de a rossz időjárás miatt a jel gyönge volt, és ezt a munkásoknak kézzel kellett megtenniük.

A Megváltó Krisztus (portugálul: Cristo Redentor) a világ egyik legismertebb és legnagyobb art deco stílusban készült alkotása, Rio de Janeiro és Brazília jelképe. Az ország leglátogatottabb turisztikai látványossága, amely évente közel kétmillió látogatót vonz.  Az avatási szertartást 1965-ben VI. Pál pápa jelenlétében megismételték. Tökéletesítették az emlékmű világítórendszerét, 1985-ben pedig kötélvasutat építettek a hegycsúcshoz.

A szobrot többször restaurálták, korrózióvédelemmel látták el, megújították a világítási rendszert, a kényelmesebbek és a mozgáskorlátozottak számára liftet és mozgólépcsőt építettek, így megspórolható a vasúttól felvezető 222 lépcsőfok megtétele.

2008-ban a szobrot villámcsapás érte, megsérült a feje, a szemöldöke és több ujja. Az ezt követő „ráncfelvarrás” során kicserélték a zsírkő egy részét, eltüntették a nedvesség okozta foltokat, és megjavították a szoborra telepített villámhárítókat. Egy 2007-es játékos nemzetközi szavazáson a Megváltó Krisztus szobra a világ hét új csodájának listájára is felkerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár