2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

800 éves kereszteslovagot fejeztek le vandálok egy dublini templom kriptájában

2019. február 26. 15:57 Múlt-kor

A dublini St Michan's Church kriptájában aludta örök álmát egy 800 évvel ezelőtt élt kereszteslovag, akinek David Pierpoint főesperes közlése szerint vandálok levágták a fejét és magukkal vitték.

Kereszteslovag

A gyalázatos tett maradványait egy idegenvezető vette észre, aki hétfő délután egy órakor épp arra készült, hogy megnyissa a templomot a látogatók előtt, írta a BBC. David Pierpoint főesperes elmondta, rendkívül feldúlt és csalódott, hogy a templom az 1996-os eseményekhez hasonlóan ismét a vandálok céltáblájává vált. Hozzátette: a plébánia és az egyházközség számára is pusztító eset történt.

Mint elmondta, igencsak felháborodott, mikor meglátta, mi történt a kriptában, ám most „már csak szomorú”. „Ez egy rendkívül szomorú nap az egyház életében, és szomorú az emberiség számára, hogy valaki ilyen dolgot képes megtenni” – tette hozzá.

A kriptában történő túravezetések az elkövetkező időben törölve lesznek. Tavaly egyébként 27 ezren látogattak el a templomba, idén vélhetően csökkenni fog ez a szám.

Az ír egyház bejelentése szerint nem csupán a kereszteslovag maradványait érte kár (a fejlevágás mellett egyébként meg is fordították a testet), hanem magát a kriptát, valamint több múmiát, köztük egy apáca négyszáz éves maradványait is megrongálták. A közlemény szerint a tettesek a belső acélkaput szedték ki a helyéről, hogy hozzá tudjanak férni a maradványokhoz. Ez egyébként újabb problémát eredményezett, ugyanis az ősi maradványok a szabadlevegőn könnyebben szétesnek, míg a kripta eddig viszonylag zárt levegője segítette konzervációjukat.

Futball a fejekkel

A dublini St Michan's Church kriptáját legutóbb 1996-ban dúlták fel. Akkor egy csapat tizenéves tört be a helyiségbe, és több mumifikált testet is eltávolított a koporsójukból. „Lehajították őket a földre, és feltehetőleg a fejükkel fociztak” – magyarázta a főesperes az Irish Timesnak. „Szerencsére akkor az őrök jól végezték a munkájukat, és gyorsan elkapták a tetteseket” – tette hozzá. Jelenleg a templom felvételeinek elemzése zajlik.

Az 1996-os betörést követően a kripta hetekig el volt zárva a nyilvánosság elől, amíg a maradványokat helyre nem állították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár