2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

7+1 híres merénylet a történelemből

2024. május 15. 17:20 Múlt-kor

A Pazzi-összeesküvés

A Medici-korabeli Észak-Itália ingatag békepillanatai sosem voltak örökéletűek. Firenze uraira mind Velence, mind Milánó tehetősebb családai féltékenyen tekintettek, de időnként Rómában is összevont szemöldökkel figyelték a Mediciek gyarapodását.

A békésen induló egyeztetések idővel véres merényletekbe torkolltak. Ilyen volt a Pazzi-összeesküvés is 1478-ban.

IV. Sixtus pápa támogatta a Medici-uralom megdöntését, csak annyit kért, ne öljenek meg senkit. Csakhogy a Pazziak - Firenze másik tehetős családja - tudták, vagy elpusztulnak a Mediciek egy szálig, vagy sem.

1478. április 26-án, szentmisére időzítették a merényletet. Úrfelmutatáskor két pap, Maffei és Stefano szúrt Lorenzo és Giuliano felé. Lorenzó csak a nyakán sebesült meg, és hamar átlátva a helyzetet, a sekrestyébe menekült.

Áhitatos öccse azonban végzetes döfést kapott, amit Francesco de’ Pazzi - az egyik főkolompos - további 19 kardszúrása követett. Olyan vehemensen és dühvel aprította a már halott Giulianot, hogy még saját magát is megsebesítette közben.

Francesco Salviati, a pisai érsek, aki maga is összeesküvő volt, a Palazzo della Signoriába tartott fegyvereseivel, hogy rögvest átvegye a hatalmat, csakhogy a priorok megakadályozták ebben.

A pápához hasonlóan Lorenzo is azt kérte, ne legyen véres öldöklés, de hívei 80 főig nem álltak meg. A főkolomposok már aznap este lógtak a városfalon, és a többiek sem úszták meg a bosszút. Még a két papot is fellelték: őket előbb kiherélték, és csak aztán akasztották fel.

Aki ezen eset után a Pazzi család megmaradt tagjaiból választott menyasszonyt magának, sosem viselhetett hivatalt Firenzében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár