2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

7 híres ember, aki szerencsére lekéste a Titanicot

2022. március 3. 15:05 Múlt-kor

Isteni beavatkozás: John R. Mott (1865-1955)

Mott, a Keresztény Diákok Világszövetségének Nobel-békedíjas vezetője és az Egyházak Világtanácsának tiszteletbeli elnöke volt, aki ugyanúgy, mint sorstársai szintén a Titanic fedélzetén kívánt az Egyesült Államokba jutni.

Foglalkozásából adódóan, hogy beszédeket tartson a keresztény szellemiséget erősítve, rengeteget kellett utazni, lévén, hogy ökumenikus világszervezetek vezetői feladatát látta el. A számítások szerint egy évben összesen 34 napot töltött csak utazással, a Csendes-óceánt 14, az Atlanti-óceánt pedig vagy 100 alkalommal szelte át. Az adatokból aligha meglepő, hogy a Titanicot birtokló The White Star Company-val is kapcsolatba került.

1912-ben a társaság egy térítésmentes utat ajánlott fel Mott számára, amit a férfi visszautasított, mondván, hogy tekintettel az általa közvetített értékekre, kényelmetlen lenne számára egy luxuskörnyezet, így a csekélyebb jelentőségű SS Lapland utasszállítót választotta. A katasztrófáról már New Yorkba érkezve értesült, ahol utastársával megállapították: „A jó Isten sokat dolgozott, hogy megóvjon minket.”

Az eset még komolyabb és elkötelezettebb munkára sarkallta a férfit és 1915-tól már a Fiatalok Keresztény Egyesületének főtitkára. 1946-ban pedig Nobel-díjat kapott a háború alatti fáradozásaiért, természetesen elsősorban a békéért harcolt, a díjat megosztotta Emily Balch aktivistával, aki a Nők nemzetközi ligája a békéért és a szabadságért nevű szervezetet alapította.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
J. P. Morgan 1902-ben (forrás:wikipedia)Robert Bacon (forrás:wikipedia)John Raleigh Mott 1910-ben (forrás:wikipédia)Guglielmo Marconi 1937 körül (forrás:wikipedia)Edgar Selwyn (forrás: wikipedia)Theodore Herman Albert Dreiser (forrás:wikpedia)Alfred Gwynne Vanderbilt (forrás:wikipedia)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár