2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

7 bizarr ősi orvosi technika

2020. május 26. 08:49 Múlt-kor

Az orvostudomány az évezredek során számos képtelen, sokszor fájdalmas és nemritkán bizarr kezeléssel hökkentette meg a gyógyulni vágyókat. Az epilepsziára emberi vért, a fogfájásra döglött egeret, a túlsúlyra köpölyözést, a migrénre koponyalékelést, a hisztériára kenőcsöket és szexet, a szifiliszre pedig halálos veszedelmekkel fenyegető higanyt írtak fel a korabeli szakemberek. Összeállításunkban hét igen bizarr gyógyítási technikát mutatunk be.

Döglött egér a szájban

Egy egyszerű fogfájás az ókori Egyiptomban is szörnyű kínokat tudott okozni, amit akkoriban meglehetősen furcsa módon próbáltak enyhíteni: döglött egeret helyeztek a páciens szájába.

Olykor nem egészben, hanem ledarálva, különböző gyógyhatásúnak mondott összetevőkkel megbolondítva került a „gyógyszer” a beteg állkapcsai közé.

Az egérkúrára nem csak a fáraó népe esküdött: az Erzsébet-kori Angliában, ha egy szemölcsöt kívántak eltávolítani, a jól bevált recept szerint egy egeret kellett félbevágni, és a kívánt felületre helyezni.

A XVI. században a rágcsálót – amelyet a korabeli „gyógyszeripar” egyébként a kanyaró, a szamárköhögés, a himlő és az ágybavizelés kezelésére is használt – rántva vagy pitébe sütve is fogyaszthatták.

Az egyiptomi orvosok – habár az ókori viszonyokhoz képest lenyűgöző egészségügyi tudással rendelkeztek – mai szemmel nézve meglehetősen undorító módszereket és szereket használtak.

A kenőcsök készítésére szakosodott „patikusok” minduntalan állati és emberi ürüléket kevertek a készítményeikbe.

Tapasztalataik szerint a kutya, a gazella, illetve a szamár végterméke nemcsak gyógyított, de még a gonosz szellemektől is megtisztította a beteget.

Jóllehet ezek a gyógyszerek sokszor idéztek elő tetanuszt vagy egyéb fertőzéseket (amelyeket gyakran penészes kenyérrel kezeltek), néhány esetben hatásosnak is bizonyultak, ugyanis bizonyos ürülékek antibiotikus anyagokat tartalmaznak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár