2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Drakula börtönét

2014. október 3. 16:30

Régészek azt feltételezik, hogy megtalálták a börtönt, ahol egykoron III. Vlad havasalföldi fejedelem raboskodott fiatalon. 

A törökországi Tokat várának tíz héten át tartó restaurálása során egy titkos alagutat fedeztek fel, amely két tömlöchöz vezette el a török szakembereket. Feltehetően ezek egyikében raboskodhatott III. Vlad (más néven Karóbahúzó Vlad, románul Vlad Tepes), a különös kegyetlenkedéseiről ismert havasalföldi fejedelem, állítják a szakemberek.

Vlad Tepes

Az Oszmán Birodalom felőli hatalmas politikai nyomás miatt Vlad apja, II. Vlad Dracul, Havasalföld (Valachia) fejedelme (1436-1442 és 1443-1447) megígérte a szultánnak, hogy a vazallusa lesz, elkerülendő egy esetleges oszmán támadást. Az egyezség értelmében a fejedelem túszul adta két fiatalabb fiát, a későbbi III. Vladot és a későbbi III. Radut, így azok az Oszmán Birodalomba kerültek. İbrahim Çetin török régész elmondta: nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan melyik teremben raboskodott a fiatal Drakula. A jelenleg is zajló restaurálási munkálatok során több titkos alagutat is feltártak a várban, illetve helyrehozták a szeldzsukok és az oszmánok elleni harcok idején használt bástyákat  - számolt be a hurriyetdailynews.com angol nyelvű török hírportál.

Az 1431-ben Segesváron született Vlad Tepes 1456-ban lett Havasalföld fejedelme. A korabeli feljegyzések szerint kegyetlenül kivégeztette ellenfeleit, a bűnözőket és az elfogott török katonákat is; legalább 50 ezer (más források szerint 80 ezer) ember halála száradhat a lelkén. A török ellen harcoló Vlad Tepest Mátyás király mozdította el a vajdai székből, 1476 decemberében hunyt el. A történeti források szerint fejét a törökök szerezték meg, és karóba húzva állították ki. Romániában a nevével összeforrt kegyetlenkedések ellenére nem a szadista uralkodót látják benne, hanem a nemzeti hőst, a törökök elleni küzdelme pedig a mai napig az ország identitásának a része. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár