2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Drakulával csábítják a turistákat Erdélybe

2013. július 18. 11:08

Drakulával népszerűsítené Erdélyt a román kormány, amihez uniós forrásokat használnának fel. A Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester által kezdeményezett projektet a Román Turizmus Munkáltatói Szövetsége is felkarolta, amely azt szeretné, ha Brassó, Szeben, Kolozs, Beszterce-Naszód és Fehér megye is csatlakozna, mivel fontos lenne hozzá az uniós alapok lehívása.

Florea szerint a „Drakula mint márka régóta létezik, csak ki kell aknázni a benne rejlő lehetőségeket, be kell csomagolni és modern eszközökkel eladni”. A "horrorisztikus" szórakoztatásra épülő turizmusnak elég nagy keletje van a világon, elég csak a skóciai Loch Ness-i szörnyre, a salemi (Massachusetts, USA) boszorkányper-túrákra vagy a roswelli UFO katasztrófára (Új-Mexikó, USA) utalni.

Drakula, azaz Vlad Tepes 1431-ben született Segesváron, Havasalföld uralkodója volt. A korabeli feljegyzések szerint kegyetlenül kivégeztette ellenfeleit, a bűnözőket és az elfogott török katonákat is; legalább 50 ezer (más források szerint 80 ezer) ember halála száradhat a lelkén. Román keresztneve, a Draculea apja nevéből eredhet, míg a Tepes, vagy Cepes, azaz karóbahúzó a legkedveltebb kivégzési módszerére utalhat.

A török ellen harcoló Vlad Tepest Mátyás király mozdította el a vajdai székből, 1476 decemberében hunyt el. A történeti források szerint fejét a törökök szerezték meg, és karóba húzva állították ki. Romániában a nevével összeforrt kegyetlenkedések ellenére nem a szadista uralkodót látják benne, hanem a nemzeti ikonok egyike: megszálló törökök elleni küzdelme a mai napig az ország identitásához tartozik. Az uralkodásával kapcsolatos legendák Bram Stoker nevéhez fűződnek, aki 1897-ben kiadott, Drakula című regényével teremtette meg a vámpírtörténetek népszerű kultuszát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár