2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

"Rejtett szövegek" után kutatnak a bibliai kéziratban

2014. szeptember 16. 08:47

Multispektrális felvételek készítésével, az esetleges hibák korrekciójával folytatódhat a Codex Zacynthius néven elhíresült palimpszeszt tanulmányozása, miután a kódexet őrző Cambridge-i Egyetemi Könyvtárnak sikerült elég pénzt összegyűjtenie a kézirat megvásárlásához. 


A Codex Zacynthius jövője finoman szólva is bizonytalan volt, miután a kötet tulajdonosa, a British and Foreign Bible Society úgy döntött, megszabadul értékes kéziratától, hogy a befolyt összegből fedezni tudja a társaság walesi látogatóközpontjának kialakításával kapcsolatos költségeket. Ekkor lépett közbe a Cambridge-i Egyetemi Könyvtár és bejelentette: "adománygyűjtő" akciót szerveznek, hogy megvásárolják a kódexet, amelyet 1984 óta őriznek a patinás intézmény falai között.

Nyomós oka volt az angliai egyetemnek, hogy megőrizze a Codex Zacynthiust, amely egy rendkívül fontos kézirat az Újszövetség keletkezésének tanulmányozásához: eredetileg egy 7. századi szöveg volt olvasható rajta, amelyet később, valamikor a 12-13. században lekapartak és átírtak. Lord Williams of Oystermouth, Canterbury egykori érseke - s egyben a kampány szervezője - nem is leplezte örömét, amikor megtudta, hogy a National Heritage Memorial Fund (NHMF) 500 ezer fontos felajánlásának köszönhetően sikerült megvásárolni 1,1 millió fontért a középkori kéziratot, így folytatódhat annak vizsgálata.

A 35 centiméterszer 28 centiméteres, báránybőrbe kötött Codex Zacynthius egy palimpszeszt, amely 176 pergamenlapból áll. A görög eredetű palimpszeszt (palimpszésztosz - újra dörzsölt) szó olyan többször használt íráshordozót jelöl, amelyről valamilyen technikával, például dörzsöléssel, áztatással eltávolították a korábban ráírt szöveget. A kéziratok ilyetén "újrahasznosítása" igen gyakori volt a korszakban, amikor még kevés könyv volt forgalomban, az írás-olvasástudás pedig kevesek kiváltsága volt. Az Újszövetség jelentős palimpszesztjei a Codex Ephraemi Rescriptus és az ún. Syrus Sinaiticus, a szír evangélium-fordítás egy kézirata.

Az itt bemutatott kódexet először a 6-7. század végén használták: ekkor Lukács evangéliumának egy részét (1:1-11:33) írták rá. Hat évszázaddal később a szöveget ledörzsölték, s a négy teljes evangéliumot tartalmazó liturgikus könyv, az evangeliarium sorai kerültek rá. Azt nem tudni, hogy pontosan hol állították össze a kéziratot, amelyet a görögországi Zakinthosz (Zante) szigetéről, felfedezésének helyéről neveztek el; 1821-ben hozta Angliába a híres abolicionista, Colin Macaulay brit tábornok.

A kutatóknak először 1861-ben sikerült kibetűzniük a Codex Zacynthiust, ám úgy vélik, számos hibát vétettek, a multispektrális képalkotó technika pedig számos kételyükre választ adhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár