2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a Gázai övezetről

2014. augusztus 26. 18:05


Brit csapatok Gázában (1918)

1. A Gázai övezet a Földközi-tenger délkeleti részén található, délnyugat felől Egyiptommal, délkelet és északkelet felől pedig Izraellel határos. Az övezet a Palesztin Hatóság fennhatósága alá tartozik, 2007 óta a radikális palesztin szervezet, a Hamász irányítja.

2. A Detroit méretű, 360 négyzetkilométeren elterülő övezetben 1,8 millióan élnek. 5046/km²-es népsűrűségével a Gázai övezet a Föld egyik legsűrűbben lakott területe.

3. A már a bronzkor óta lakott Gázát a Biblia is említi: a Bírák könyvében szereplő történet meséli el, hogyan támadták meg és börtönözték be a filiszteusok Gáza városában a rendkívüli testi erejéről ismert Sámsont.

4. Nagy Sándor az egyiptomi hadjárata idején (i. e. 332-331) öt hónapig ostromolta Gázát, mire eunuch-hadvezérének sikerült elfoglalnia a stratégiai fontosságú területet. Az elnéptelenedett városba ezt követően beduinokat költöztettek.

5. Gázába a római uralom több évszázadokon át tartó prosperitást hozott. Hadrianus császár (117-138) is felkereste a várost, ahol személyesen nyitott meg egy birkózásból, ökölvívásból és szónoki versenyből álló viadalt az új gázai stadionban.

6. Az iszlám már jóval az arab hódítás előtt megjelent Gázában, a város ugyanis a bizánci uralom vége előtt befolyásos mekkai kereskedők gyülekezőhelye volt. Maga Mohamed próféta többször is felkereste a települést.

7. Az 1348-as fekete halál Gáza lakosságának nagy részét kiirtotta. Négy évvel később újabb csapás érte a területet, amikor egy - Palesztina déli részén felettébb ritka - áradás döntötte romba az addig virágzó várost.

8. Mire az Oszmán Birodalom a 16. században elfoglalta a területet, Gáza már csak egy kis falu volt. Az oszmán uralom a törökök első világháborús vereségéig tartott.

9. Az olaszországi San Renóban tartott 1920-as konferencián megszilárdított népszövetségi mandátumrendszer a közel-keleti államokat úgynevezett mandátumterületekre osztotta: Gáza a palesztin mandátumterület részeként Nagy-Britannia uralma alá került.

10. Az övezetet 1948-1967 között Egyiptom irányította. Az 1967-es hatnapos háborút követően azonban izraeli fennhatóság alá került, egészen a 2005-ös kivonulásig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár