2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmagyarázták a dzsihadisták a mecsetrombolást

2014. augusztus 11. 08:59

Az Iszlám Állam múlt héten védelmébe vette az iraki szent helyek ellen indított, világszerte nagy felháborodást kiváltó barbár támadásait. A radikális szunnita fegyveres csoport szerint a történelmi mecsetek a bálványimádás helyszínei voltak.

"A sírhelyek fölé emelt épületek lerombolása a vallási tisztaság kérdésébe tartozik" - írja a korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam néven ismert Iszlám Állam (IÁ) közleményében, amely a szunnita szervezet egyik honlapján jelent meg a múlt héten.

"Istenfélő elődeink így tettek. Nincs helye a vitának a megszüntetésre ítélt sírok és szentélyek lerombolásának jogosságát illetően" - fogalmazott egyértelműen az IÁ, amely felidézte, hogy az iszlám egyik irányzatának, a puritán vahhabizmusnak az alapítója, Mohamed ibn Abd al-Vahháb (1703-1792) hasonlóan tett a Zaid al-Hattáb sírja fölé emelt kupolával.

Az iszlám kalifátus feltámasztására felesküdő, szélsőséges szunnita Iszlám Állam militánsai június 9-én kezdtek nagyobb offenzívába, amelynek során jelentős iraki területeket sikerült elfoglalniuk. A harcosok azóta megszállták Szíria egyharmadát, a szomszédos Irakban pedig a terrorcsoport kezén van az ország északi és nyugati területeinek jelentős része.

Az iszlamisták Moszul városát is megszállták, ahol lerombolták a muszlimok és a keresztények által is szent helynek tartott Jónás próféta, valamint az ószövetségi Sét mecsetét, sőt megfenyegették a hívőket, hogy a földdel teszik egyenlővé a 12. századi, ferdesége miatt csak "púposnak" emlegetett, Irak-szerte egyedülálló al-Nuri nagymecsetet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár