A vörösterror 133 napja

Mozifilmet mutattak be Simón Bolívar életéről 

2014. augusztus 7. 10:14 MTI

Mozifilm készült Simon Bolívar életéről Venezuelában. Alberti Arvelo rendező Libertador (Felszabadító) című filmje az egyik legnagyobb költségvetésű mozi a dél-amerikai kontinensen. 


A spanyol gyarmati uralom alól Dél-Amerika jelentős részét felszabadító Simón Bolívart a kétórás filmben Édgar Ramírez alakítja. Az epikus mozifilm zenéjét Gustavo Dudamel, a Los Angeles-i Filharmonikusok zeneigazgatója szerezte.

A film 50 millió dollárból készült, ami példátlan a dél-amerikai mozi eddigi történetében. Annak ellenére, hogy Venezuelában több Bolívarral kapcsolatos művészeti projekt kapott pénzügyi támogatást a kormányzattól az elmúlt években, a producerek szerint a filmet független forrásokból finanszírozták.

Bolívar mindig komoly kultusznak örvendett a kontinensen, azonban Venezuelában a tavaly elhunyt Hugo Chávez hatására Bolívar népszerűsége tovább nőtt. Chávez előszeretettel kapcsolta össze a 19. századi politikus erőfeszítéseit a saját szocialista forradalmával.

A néhai elnök fontos támogatója volt annak az elképzelésnek is, miszerint Bolívar nem tuberkulózisban halt meg 47 éves korában, hanem elárulták és meggyilkolták. A venezuelai elnök 2010-ben exhumáltatta Bolívar holttestét, ám a vizsgálatok nem igazolták elméletet. A nemrég bemutatott filmben Bolívart szintén meggyilkolják, amit több történész is bírált.

"Művészek vagyunk, nem történészek" - nyilatkozta Arvelo a film történeti hűségét firtató vélemények kapcsán.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!