2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Hegedűjébe véste, hol harcolt a világháborúban

2014. augusztus 7. 10:40

Egy, az első világháborúban harcoló brit utász naplóként használta hegedűjét, amelynek hátuljára értékes információkat vésett a lövészárokban töltött mindennapokról, felrótta a csaták helyszíneit, valamint harcostársainak a nevét. A világháborút járt becses hangszert unokája találta meg a padláson.


Ernest Johnson brit katona az első világháború éveiben hegedűjét nem csupán társainak szórakoztatására, hanem naplóként is használta. A fa hangszer hátoldalára rótta rá a lövészárokban történt jelentősebb eseményeket, a csaták helyszíneit, valamint társainak a nevét. Az unokája által egy műanyag táskában megtalált hegedű felső részére a katona nevét, azonosító jegyét, valamint otthoni címét is rávéste.

Az első "bejegyzés" szerint szakaszával 1915. augusztus 8-án hagyták el a közép-angliai Buxton városát. A következő 20 sorban Johnson franciaországi, belgiumi és olaszországi csatahelyeket említ (La Couture, Neuve Chapelle, Richebourg, Dunkirk), s néhány alkalommal a szabadságolására is utal. Az egyik sorban megemlékezett V. György királynak a belgiumi Messines városa melletti fronton tett látogatásáról is, ahol a katona személyesen láthatta a brit uralkodót. Az utolsó karcolás leszerelésének időpontjára utal. (1919. február 18.) 

Johnson hegedűjének története a hangszer eltűnése révén családi legendává vált. Nemrégiben a háborús veterán unokája - aki 2012 óta kutatja a család történetét - egy véletlen folytán ráakadt a hangszerre a házuk padlásán. A 64 éves nyugdíjas gyógypedagógus szakértőkkel újítatta fel a több mint száz éves hegedűt és leckéket vett, hogy el tudja játszani azokat a dallamokat, amelyekkel nagyapja a lövészárokban szórakoztatta társait, többek között az első világháborúban népszerű Roses of Picardy és a Keep the Home Fires Burning című dalokat.

Családi fotó 1916-ból

"A nagyapám zenész családból származott, így nem volt kérdés, hogy mikor háborúba kellett mennie, a hegedű sem maradhatott otthon" - mondta Jan Evans, majd hozzátette: "a háború elején még apró betűkkel írta a helyeket és a neveket, ugyanis nem tudta, hány országba fog eljutni, később - a háború végét érezvén - egyre nagyobb betűket használt. Soha nem találkoztam a nagyapámmal, ám nagymamám mindig mesélte, hogy mennyire más emberként tért vissza a háborúból, mint amilyen például az esküvőjük idején volt. Olyan borzalmakat látott, amelyektől csendes és visszahúzódó emberré vált, szabadidejét a hegedűje társaságában a hálószobában vagy a fészerben töltötte".

Johnson 32 éves volt, amikor utászként egy műszaki századhoz osztották be. Feleségét, két gyermekét és zöldséges vállalkozásukat hátrahagyva indult a frontra, ahol három és fél évet szolgált. A háború után be kellett zárni üzletüket, s a veterán egy hajógyárban vállalt állást, ahol még a második világháború idején is dolgozott. Johnson 65 évesen, 1948-ban agyvérzés következtében hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár