2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

1 millió brit katona halt meg a Nagy Háborúban

2014. augusztus 4. 16:27 MTI

Nagy-Britannia-szerte megemlékeztek arról hétfőn, hogy az ország száz évvel ezelőtt ezen a napon lépett be az I. világháborúba, amelyben megközelítőleg egymillió brit katona vesztette életét. 


A központi rendezvényt Skócia legnagyobb, az Egyesült Királyság harmadik legnépesebb városának, Glasgownak a katedrálisában tartották. Az eseményen jelen volt Károly walesi herceg, brit trónörökös, David Cameron brit kormányfő, Alex Salmond skót kormányfő, valamint a brit nemzetközösség számos tagországának kormányfője. Azok, akik már nem fértek be a katedrálisba, annak falánál helyezték el az emlékezés virágait - jelentette a BBC.

David Cameron beszédében azt hangsúlyozta, hogy az I. világháború mélységesen felforgatta a világot. Úgy vélte, a háború összefogott egy fiatal generációt, amely nem akarta, hogy Európát egyetlen hatalom uralja, és azt sem, hogy lesöpörjenek a térképről egy olyan országot, mint Belgium.

London azt követően lépett a világháborúba, hogy Németország lerohanta Belgiumot. Cameron a rendezvényt követően a belgiumi Monsba utazott, hogy ott is részt vegyen a centenárium alkalmából tartott nemzetközi megemlékezésen.

Alex Salmond skót miniszterelnök egy interjúban azt mondta, hogy Skóciában nem maradt "egyetlen háztartás, egyetlen iskola, egyetlen közösség sem, amely ne szenvedte volna meg az első világháborút". Hozzátette, hogy a hadat viselő nemzetek között az egy főre eső áldozatok számát tekintve, a skótoké volt az egyik legnagyobb mértékű veszteség: az 1914-től 1918-ig tartó háborúban mintegy 145 ezer skót halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár