Kalandos középkor

Felszínre hozták Napóleon ágyúit

2014. június 25. 08:41

18. századi tüzérségi fegyverekre - köztük Napóleon hadseregének ágyúira - bukkant egy orosz búvárrégészekből álló csapat az egyiptomi Alexandria kikötőjénél - számolt be az ahramonline angol nyelvű egyiptomi hírportál.


A Földközi-tenger partjainál, a Nílus deltatorkolatában fekvő, Kairótól 208 kilométerre északra található Alexandria városánál dolgozó orosz régészcsapat a Fárosz-sziget északi oldalán, a település keleti kikötője mellett elsüllyedt francia tüzérségi fegyvereket hozott a felszínre.

A 18. századra datált pisztolyok, puskák és ágyúk egykoron az 1798-as egyiptomi expedíció francia kötelékébe tartozó Le Patriot hadihajó fedélzetén voltak - jelentette be az egyiptomi régiségügyi és örökségvédelmi miniszter. Az ahramonline értesülései szerint a leleteket a Nagy Egyiptomi Múzeumba (Grand Egyptian Museum, GEM) szállítják, ahol megtisztítják és helyreállítják őket.

Bonaparte Napóleon 1798-ban indította meg egyiptomi hadjáratát Egyiptom és Szíria ellen, amely során megpróbálta megtörni az angolok kelet-indiai uralmát. Az 1801-ig tartó egyiptomi expedíció mint hódító hadjárat sikertelenül végződött, igaz, tudományos szempontból óriási hozadéka volt Napóleon vállalkozásának.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!