Hitler elfeledett szövetségesei

Tovább keresik a Seuso-kincseket megtaláló férfi gyilkosait

2014. június 23. 15:05 MTI

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2000 óta folyamatosan nyomoz a Seuso-kincsekkel összefüggésben történt gyilkosság ügyében - közölte a rendőrség hétfőn az MTI megkeresésére.


Sümegh József temetése

A Blikk hétfőn írt arról, hogy a rendőrök tovább keresik a Seuso-kincseket megtaláló Sümegh Jószef gyilkosait. Mint írták: "a rendőrök abban bíznak, hogy újabb tanúk kerülnek elő a rejtélyes ügyben".
A napilapban arra is kitértek, hogy az egykori Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának jogutódja továbbra is fenntartja a 10 milliós nyomravezetői díjat annak, aki a Seuso-kincs olyan darabját szolgáltatja be, amely igazolja annak pannóniai származását. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI-nek úgy reagált: az NNI a Seuso-kincsekkel összefüggésben emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. A jelenlegi nyomozás 2000-ben indult akkor felmerült újabb adatok alapján. Azóta a nyomozás folyamatos.

A nyomravezetői díjat "a kincslelettel kapcsolatos további tárgyi bizonyítékok előkerülése érdekében" korábban az akkori Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ajánlotta fel. A felajánlott jutalommal kapcsolatos aktuális kérdésekben a jogutód illetékes nyilatkozni - közölte a rendőrség.

A Seuso-kincs néven ismert lelet a 4. században készült, 14 nagyméretű, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüstedényből, valamint a kincs elrejtéséhez szolgáló rézüstből áll. Nevét a több mint 1500 évvel ezelőtt élt tulajdonosáról, egy magas rangú római tisztségviselőről kapta, aki minden bizonnyal a mai Polgárdi környékén élt és aki - vagy akinek örökösei - vélhetően egy barbár katonai betörés alkalmával rejtették el a kincseket a 4-5. század fordulóján.

Orbán Viktor miniszterelnök idén március 26-án jelentette be, hogy Magyarország 15 millió euróért (mintegy 4,5 milliárd forintért) visszaszerezte a kincs hét darabját: a vadász-, azaz a Seuso-tálat és a geometrikus tálat, a két geometrikus kancsót, a kézmosó tálat, az illatszeres dobozt és a Dionysos-kancsót, továbbá az elrejtéshez használt rézüstöt.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a városligeti múzeumi negyed miniszteri biztosa ekkor azt közölte: a műtárgyak három hónapon át tekinthetők meg az Országházban, később pedig - várhatóan 2018-tól - a múzeumi negyedben lesznek láthatók.

A Seuso-kincsek hazatérésének története

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!