2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ejtőernyővel érkezik a 93 éves veterán Normandiába

2014. június 5. 08:51

"A lándzsa hegyének hívtak minket" - mondta a CBS News riportereinek a 93 éves Jim Martin, aki 70 évvel ezelőtt az első amerikai harcoló csapatok tagjaként érkezett Európába a német vonalak mögé, méghozzá ejtőernyővel. A tervek szerint a normandiai partraszállás évfordulóján ugyanígy fog landolni a francia földön.

A 101. légi szállítású hadosztály tagjaként Jim Martin közlegény órákkal a normandiai partraszállás megkezdése előtt ért földet ejtőernyőjével a német vonalak mögött. "Nem sokat teketóriáztunk, hogy kiugorjunk-e a gépből az ellenség területén, minél hamarabb el akartuk hagyni a repülőt, ugyanis rengeteget leszedtek közülük" - mondta a veterán.

Arra a kérdésre, hogy mi járt a fejében, amikor a felhők közül lassan leereszkedtek az ellenséges területre, így válaszolt: "lenyűgöző volt nézni, hogy a felénk lőtt golyók és egyéb lövedékek milyen színekben pompáztak."

Az éjjel két órakor több hullámban ledobott 23 ezer szövetséges ejtőernyős feladata az volt, hogy hídfőállásokat kiépítve időlegesen feltartsa az erősítés gyanánt érkező német csapatokat. Martin és társai azonban pontosan egy ilyen csapattest táborának kellős közepén landolt. "Vágóhíd volt" - emlékezett vissza. "Mindenhol SS-katonákat láttam, akik halomra lőttek minket. Az ezredesem elesett, a századparancsnokom szintén" - tette hozzá.

A terv szerint csak három napig kellett volna kitartaniuk, azonban végül egy hónap lett belőle. "Erre voltunk kiképezve, és amúgy sem tehettünk mást, így elfogadtuk. Nem számított, hogy hányan vannak ellened és hogy mekkora az esélyünk. Tudtuk: győzni fogunk" - mondta.

Normandiából Hollandiába mentek harcolni, ahol Martin megsebesült. A lábadozást követően a közel 200 ezer áldozatot hozó ardenneki offenzíva következett, ahonnan a bajorországi Berchtesgadenbe, Hitler vidéki rezidenciájához szállították. Elmondása szerint minden egyes nap azt hitte, ez lesz az utolsó. "El kell fogadnod a helyzeted" - mondta, majd hozzátette: "ha mindig a halál miatt aggódsz, nem tudsz harcolni.

Jim Martin most a 94. életévét tapossa, és azon kevesek egyike, akik első kézből számolhatnak be a második világháború borzalmairól, ahol - mint mondta - "a jó jó volt, a rossz pedig rossz, mindenki tudta a különbséget". A veterán holnap visszatér Normandiába, s ismét ejtőernyő segítségével fog földet érni ugyanott, ahol 70 évvel ezelőtt mindössze 23 évesen először lépett európai földre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár