2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Egy film szerint is a szovjetek ölték meg Pattont

2014. június 4. 18:16

A jövőre bemutatásra kerülő, Elnémítani Pattont: a hidegháború első áldozata (Silence Patton: First Victim of the Cold War) című film szerint valószínűleg a szovjet titkosszolgálat, a KGB elődje, az NKVD emberei gyilkolták meg a Sztálin halállistáján "előkelő" helyen szereplő George Patton amerikai tábornokot.

Bár George S. Patton a második világháború egyik legsikeresebb amerikai parancsnoka volt, a Sztálinnal szemben táplált bizalmatlansága miatt sok ellenséget szerzett magának az Egyesült Államokban és a szövetségesek körében. Patton komoly összetűzésbe keveredett feletteseivel, hiszen a 3. hadsereg élén még a szovjetek előtt szeretett volna Berlinbe érni, de azt Dwight D. Eisenhower tábornok megakadályozta. Ráadásul Patton úgy látta: Eisenhower tévedésének és elhibázott taktikájának köszönhették, hogy 1944 őszén több ezer németnek sikerült megszöknie a szövetségesek elől, s emiatt következhetett be a háború elhúzódása, 1944-45 telének német ellencsapása az Ardennekben.

Ez érthető módon nem tetszett Eisenhowernek, ezért Patton korábbi beosztását egyik napról a másikra Bernard Montgomery angol marsall kapta meg. Patton taktikája igencsak merész lett volna, hiszen azzal egyrészt Berlin és Prága elfoglalásával megteremthették volna Kelet-Európa szabadságát, másrészt Sztálin felbosszantásával egy esetleges harmadik világháborút is kockáztattak.

A tábornok 1945. december 21-én bekövetkezett halála a mai napig a világháború egyik legfurcsább rejtélye és sokan azt állítják, hogy a szovjetek keze van a dologban. Robert Wilcox történész 2008-ban egy évtizeden keresztül tartó nyomozása során derített fényt arra, hogy Patton tábornokot a CIA elődje, a Stratégiai Szolgálatok Irodája (OSS) ügynökei szolgáltatták ki az NKVD orgyilkosainak.

Az OSS naplói arról tanúskodnak, hogy az amerikai kémszolgálat vezetője attól félt: a tábornok csökönyössége nyílt összetűzésekhez vezethet Moszkvával, ami amerikai életeket követelhetett volna. Patton több sérülést is szerzett egy autóbalesetben - amit rajta kívül hárman könnyebb sérülésekkel megúsztak-, ebből azonban felépült, és már közel állt ahhoz, hogy hazatérjen Amerikába, amikor a heidelbergi kórházban az NKVD emberei megmérgezték - állítja a könyv.

Robert Orlando forgatókönyvíró-rendező egész estés dokumentumfilmje, a Silence Patton: First Victim of the Cold War szintén azt sugallja, hogy a tábornok autóbalesete nem a véletlen műve volt. "Patton tábornok egy nagyon jelentős történelmi személy, aki döntő befolyással volt a nyugati történelem alakulására - nyilatkozta Orlando. "A Silence Pattonnal az a célom, hogy mélyebbre ássak a történetben és megmutassam a nézőknek, hogy azért kellett a tábornokot elhallgattatni, mert nézetei nem feleltek meg a status quónak".

Színes egyénisége, nagyszerű szónoki képessége, kemény vezetési stílusa és katonai sikerei okán Patton igazi példakép, ám sűrű politikai ballépései miatt ellentmondásos megítélésű. Számos film és sorozat készült róla, ezek közül a leghíresebb a George C. Scott főszereplésével játszódó 1970-es Patton, amely összesen hét Oscar-díjat, köztük a legjobb filmnek járó aranyszobrocskát gyűjtötte be, s amely igazi nemzeti hőst csinált a legendás amerikai tábornokból.

Még több információ a filmről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár