2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Radnóti nyomában

2014. május 12. 10:38

A Történelemtanárok Egylete a magyar Holokauszt Emlékév keretében, a Nemzeti Emlékezet Program folytatásaként Radnóti nyomában címmel komplex élményszerű tanulmányi kirándulást szervez tanároknak és diákoknak Radnóti Miklós életének egyes fontos helyszíneire.

A holokauszt, Radnóti Miklós élete, munkája, sorsa különösen alkalmas a haza, a felelősség fogalmának végiggondolására, az egyén cselekvési lehetőségeinek mérlegelésére, valamint természetesen a jog és erkölcs viszonyának tanulmányozására is. Mindezt komplex történelmi, irodalmi és más megközelítést is lehetővé téve, élményszerű tanulmányi kirándulás közben. A résztvevők egyúttal megélhetik a játékos tanulás örömét is.

Az úton a szervezők tervei szerint törekedni fognak a komplex látásmód kialakítására, a történelem mellett irodalmi, néprajzi, földrajzi, biológiai, környezetvédelmi stb. tudnivalókra is felhívják a figyelmet. A diákok csapatban dolgoznak, a résztvevők közösségépítése is megtörténik.

A tanulmányi kirándulás időpontja: 2014. szeptember 16–19.
Tervezett útvonal: Budapest – Szeged – Nagyvárad – Bor – Szabadka – Abda – Budapest.

A kirándulásról a tervek szerint a velük utazó közszolgálati tv stáb is beszámol. Pályázhatnak magyarországi középiskolában tanuló, 14. életévüket betöltött diákok és magyarországi általános és középiskolában tanító pedagógusok. Csak egyéni pályázók pályázhatnak, csoportok nem nyújthatnak be pályázatot.

A pályázatban közölni kell:

•    a pályázó nevét, értesítési címét, telefonszámát, e-mail címét, illetve a 18. életévét be nem töltött pályázó törvényes képviselőjének (szülőjének, gondviselőjének) nevét;
•    iskolájának nevét, címét és telefonszámát.

A pályázathoz mellékelni kell a pályázó

•    törvényes képviselőjének hozzájárulását az utazáshoz (18. életévét be nem töltött pályázó esetén);
•    tanuló esetén a pályázó közoktatási intézménye által kiállított igazolást arról, hogy a pályázó az intézménnyel tanulói jogviszonyban áll;
•    tanár esetén a pályázó közoktatási intézménye által kiállított igazolást arról, hogy az intézmény a pályázót pedagógus munkakörben foglalkoztatja, s a nyertes tanárt az utazás idejére a munkavégzés alól mentesíti;

•    tanuló esetén leírást (pályaművet) az alábbiakról (választhatóan): Miért érdekli Radnóti Miklós illetve a holokauszt? Mi a véleménye az emberek faji, etnikai, vallási… megkülönböztetéséről? Mit gondol az egyén, a társadalom holokausztban való felelősségéről; a passzív magatartás, illetve az aktív cselekvés lehetőségeiről?

•    tanár esetén leírást (pályaművet) az alábbiakról (választhatóan): Tanári munkája során milyen formában és keretek között, milyen módszerekkel tanít Radnóti Miklósról illetve a holokausztról? Miként alakít ki a holokausztról hiteles történelmi képet? Miként jelenik meg a témakör kapcsán a korabeli Európa? Sikerül-e komplex módon bemutatni az összefüggéseket? Miként tanít az emberek faji, etnikai, vallási… megkülönböztetéséről, az egyén, a társadalom felelősségéről, a passzív magatartásról, illetve az aktív cselekvés lehetőségeiről, a napjainkban tapasztalható kirekesztő ideológiákról?

A pályamű terjedelme minimum 2 oldal, maximum 5 oldal lehet. A tanulmányi kirándulás költségét a Történelemtanárok Egylete a Civil Alap 2014 támogatásából fedezi. A pályázat beérkezésének határideje: 2014. május 30. A pályázatot a mellékletekkel együtt 1 példányban, postai úton alábbi címre kérik eljuttatni: Történelemtanárok Egylete, 1088 Budapest, Múzeum u. 7., illetve a pályaművet a [email protected] e-mail címre is el kell küldeni.

A formailag hibás vagy hiányos, vagy határidőn túl beérkező pályázatok érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerülnek, hiánypótlásnak helye nincs. A pályázatokat a Történelemtanárok Egylete által felállított bizottság bírálja el. A tanulmányi kiránduláson 16 fő tanuló és 4 fő tanár vesz részt. A pedagógusok feladata a rájuk bízott diákcsoport irányítása, pedagógiai segítése. A nyertesek 2014. június 30-ig kapnak írásbeli értesítést, a listát a www.tte.hu honlapon teszik közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár