Őrült uralkodók

10 érdekesség a francia forradalomról

2014. április 8. 15:29


1. A francia forradalom az újkori Európa egyik legmeghatározóbb eseménysorozata volt. A kezdődátumnak általánosan 1789. július 14-e tekinthető, amikor a feldühödött tömeg elfoglalta az ancien régime jelképének tartott Bastille-t.

2. Mikor a Bastille-t megostromolták, csupán hét fogoly tartózkodott a középkori erőd falai között: négy váltóhamisító, két elmebeteg, a hetedik rab pedig egy perverz nemesember volt.

3. A francia forradalom tíz éve alatt egyes becslések szerint 15-40 ezer embert végeztek ki guillotine-nal, közte a királyt, XVI. Lajost és feleségét, Mária Antónia királynét.

4. A Konvent nagyon megosztott volt a XVI. Lajos kivégzéséről szóló szavazás idején: végül egy szavazattal (361:360), de halálra ítélték a megbuktatott királyt.

5. Egyesek szerint Mária Antónia - aki a beszámolók szerint méltósággal viselte a megpróbáltatásokat - lenyakazása előtt egy erszény aranyat fizetett a hóhérnak, akitől azt kérte, hogy a nyaktiló pengéje elég éles legyen, elősegítve ezzel a gyors halált.

6. Az ENSZ 1948 decemberében létrehozott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az alkotmányozó nemzetgyűléssé átkeresztelt rendi gyűlés által megalkotott Emberi és Polgári Jogok nyilatkozatára épül.

7. A francia forradalom eseményeiről a magyar közvélemény közvetlenül is értesült. A franciák hivatalos lapja, a Moniteur Magyarországra is eljutott, a franciául nem tudók pedig a Magyar Kurírból értesülhettek a legfrissebb hírekről.

8. Az 1793-1794 közötti terrorról elhíresült jakobinusok a nevüket gyűlésük helyszínéről, a volt Szent Jakab-kolostor épületről kapták.

9. A forradalom alatt született meg a francia himnusz: a La Marseillaise - amelyet nevével ellentétben nem Marseilles-ben, hanem Strasbourgban írták - eredeti címe Harci dal a rajnai hadsereg számára volt. Szerzőjét, Claude Joseph Rouget de Lisle kapitányt a forradalom alatt majdnem kivégezték.

10. A francia zászlót a legenda szerint Lafayette márki alkotta meg, aki Párizs városának kék-piros címeréhez hozzátoldotta a királyi ház fehér színét; ebből a trikolorból egy kokárdát készített, amelyet büszkén viseltek a forradalmárok.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!