2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Az igazi Sherlock Holmes

2014. április 9. 14:29

Valós személyről mintázták volna Sherlock Holmest? Ezt állítja egy újonnan megjelenő biográfia.


Alapos kémiai és anatómiai tudás, lenyűgöző logika, a brit törvények és a század összes bűntényének beható ismerete. Sherlock Holmes a skót származású író és orvos, Sir Arthur Conan Doyle kitalált nyomozója, a viktoriánus kor szuperdetektívje, az egyik legnépszerűbb fiktív krimifigura az irodalomban - olyannyira, hogy egy 2008-as felmérés szerint a britek 58 százaléka úgy gondolja, valós személy volt a neves nyomozó.

Lehet azonban, hogy nekik van igazuk, egy új életrajzi könyv állítása szerint ugyanis a skót író egy létező nyomozóról, Jerome Caminadáról mintázta Sherlock Holmes alakját. A könyvben számos hasonlóság sejlik fel Caminada és Sherlock Holmes között, például jellemük vagy éppen szokatlan munkamódszerük. "Caminada éppen abban az időben lett nemzeti hős, amikor Sherlock Holmes karakterét megformálták. Annyi párhuzam van kettejük között, hogy tisztán látható, Doyle számos karakterjegyet tőle 'emelt' át" - vallja a könyv szerzője, Angela Buckley.

Na de ki is volt Jerome Caminada? A híres nyomozó olasz apa és ír anya gyermekeként látta meg a napvilágot, Manchesterben élt, de munkája miatt keresztül-kasul beutazta Angliát; eleinte a Manchester City Police Force-nál dolgozott, majd mint nyomozószakértő tevékenykedett. Az 1880-as évek közepén szerzett elismertséget magának, nagyjából abban az időben, amikor Doyle megírta A bíborvörös dolgozószoba (A Study in Scarlet - 1887) című regényét.

Caminada kiterjedt besúgóhálózatot tartott fenn, ezen kétes hírű személyekkel rendszerint egy templom hátsó padjánál találkozott. Általuk komoly tudásra tett szert a bűnözők lelkivilágának megismerésével kapcsolatban, s olykor körükben elvegyülve, álruhában eredt a nagy bűntények nyomába. Fikciós karakteréhez hasonlóan a manchesteri nyomozó is gyakran rótta éjszaka egyedül az utcákat a város leghírhedtebb részein, s bátran közbelépett, ha bűncselekményt látott.

A nyomozó álcája néha annyira jól sikerült, hogy amikor egyszer lecsapott egy bűnbandára, saját rendőrparancsnoka sem ismerte fel a munkásnak öltözött férfit. Caminada tökélyre fejlesztette taktikáját, egyszer részeg, lecsúszott embert játszott, máskor a munkásosztály bőrébe bújt, de "fehérgalléros" szerepet is felvett - egyszer például így sikerült a vádlottak padjára ültetni egy áldoktort.

Hosszú és sikeres karrierje során a "detektívek Garibaldijá"-nak nevezett nyomozó összesen 1225 bűnözőt juttatott rács mögé. Ő oldotta meg a híres "Négykerekű bérkocsi rejtélyét", valamint részt vett az ír terrorista szervezet, az országszerte több robbantásos merényletet elkövető Feninan-mozgalom tagjainak levadászásában.

A családtörténettel foglalkozó Buckley a történet Moriarty-szálát is azonosította. Bob Horridge, a "mesterbűnöző", egy erőszakos, ám eszes rosszfiú volt, 20 éven át tartó viszályuk egy óralopással kezdődött: Caminada letartóztatta a férfit, s Horridge ekkor - mint visszaeső - hét évet kapott. A drákói szigorú büntetés annyira felbőszítette a bűnözőt, hogy bosszút esküdött. Miután szabadult, mind nagyobb súlyú bűncselekményeket követett el, de sokáig nem bukott le, mert egy lépéssel mindig a hatóságok előtt járt. Karrierje akkor ért véget, amikor Liverpoolban lelőtt két rendőrtisztet, Caminada pedig elfogta a később életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt bűnözőt.

A nyomozó 1914-ben hunyt el, abban az évben, amikor az utolsó Sherlock Holmes-regény, A félelem völgye (The Valley of Fear) megjelent. Maga Doyle egyébként azt állította, a regény írásakor a legnagyobb hatással a Royal Infirmary of Edinburgh orvosa, Dr Joseph Bell volt rá, akivel az edinburghi egyetemen találkozott, s akinek deduktív gondolkodási logikája annyira magával ragadta, hogy modellként szolgált Sherlock Holmes figurájához is. 

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!