2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Augustus halálának 2000. évfordulójára emlékezik Róma

2014. április 1. 16:53 MTI

Nagyszabású eseménysorozattal emlékezik meg Róma a 14-ben elhunyt Augustus császárról: restaurálják a mauzóleumát, és feléled Augustus egykori fóruma is.

Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus (i. e. 63- i. sz. 14) éve az idei Rómában: februárban ért véget az olasz köztársasági elnöki palota kiállítótermeiben rendezett Augustus-kiállítás, amelyre 160 ezren voltak kíváncsiak. Április 21-től - Róma alapításának 2767. évfordulójától - október 21-ig minden este multimediális régészeti előadás kelti életre a Forum Romanummal szomszédos Augustus-fórum romjait.

A Rómában született és a Nápolyhoz közeli Nolában 14. augusztus 19-én elhunyt római császár halálának 2000. évfordulójára helyreállítják az Augustus temetkezési helyeként ismert mauzóleumot is. A restaurálásra Róma kétmillió eurót szán.

A 28-ban a Tiberis római folyó partján emelt síremlék több mint ezerötszáz éve vár a karbantartásra. A Római Birodalom összeomlása után a Rómát megszálló barbár csapatok kifosztották, majd az évszázadok során legelőként, öregek otthonaként és koncertteremként is működött. 1936-ban lezárták és azóta a mai Róma központjában elhagyatottan áll a Richard Meier amerikai építész által 2006-ban restaurált Ara Pacis augustusi békeoltár mellett.

Augustus kör alakú, többemeletes, tetején szobrokkal díszített mauzóleuma úgy nézett ki, mint Hadrianus császárnak (76-138) a manapság Angyalvárként ismert síremléke. Ezt Hadrianus Augustus mauzóleumával majdnem szemben emeltette a Tiberis túlsó partján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár