2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a berlini olimpiáról

2014. március 13. 13:16

1. Hitler eleinte megvetéssel tekintett a zsidók és szabadkőművesek művének tartott olimpiai játékokra, ám az eseménysorozatban remek propagandaeszközt látó Joseph Goebbels végül meggyőzte a Führert a játékok pozitív hatásairól.

2. A baloldali spanyol kormány bojkottálta a játékokat, és egy ellenrendezvény, a Barcelonában tartandó ún. népek olimpiája szervezésébe kezdett, az esemény azonban a polgárháború miatt elmaradt.

3. Az olimpia idején "száműzték" Berlinből az antiszemitizmust, a cigányokat pedig a városon kívülre telepítették le.

4. A történelem során először a berlini olimpia egyes eseményeiről sugároztak – Berlinben és Potsdamban – élő televíziós sportközvetítést.

5. Bár az olimpiai faluban Hitler parancsára nem szolgálhattak fel alkoholt, a tiltakozó olaszoknak, franciák, belgáknak és hollandoknak végül engedélyezték a szeszfogyasztást.

6. Bár Hitler a megnyitón a protokoll szerint nem tarthatott beszédet, fanfárzene és Wagner győzelmi indulójának kíséretében vonult be az ünnepélyre.

7. Az újkori játékok történetében elsőként 1936-ban, Berlinbe vitték futva Olümpiából az olimpiai lángot.

8. Az olimpia nyitóünnepségén, a csapatok felvonulásakor a román, a francia és az osztrák küldöttség is náci karlendítéssel üdvözölte a díszpáholyban helyet foglalókat. A megnyitó alatt kifütyülték az amerikai csapatot, mivel nem fordították fejüket a Führer páholya felé.

9.A németek a futballtornán óriási csalódást keltve már a negyeddöntőben kiestek. A norvégok elleni 2:0-s vereséggel záródó találkozó volt az egyetlen futballmeccs az olimpián, amelyet Hitler is végignézett.

10. A náci vezetés a német csapat egyetlen – apja révén – zsidó származású sportolója, a vívó Helene Mayer beválogatásával biztosította, hogy a nemzetközi közvélemény ne vádolhassa antiszemitizmussal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár