2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a Krím félszigetről

2014. március 4. 12:13

1. A Krím félsziget neve az ókorban Tauriké Kherszonészosz illetve Chersonesus Taurica volt. A görög mitológia szerint Artemisz, a vadászat istennője ide, Tauriszba vitte az apja által feláldozni kívánt Iphigeneiát, aki papnője lett.

2. A félszigetet a görögök gyarmatosították, majd a Római Birodalomhoz került. A későbbi évszázadokban a krími gótok, a hunok, az onogurok és a kazárok hódították meg, de volt a Kijevi Rusz, a Bizánci Birodalom, a Kipcsak Kánság és Mongol Birodalom része is.

3. A félszigetet 1441-től uraló Krími Tatár Kánság 1475-ben lett az Oszmán Birodalom protektorátusa. A Krím függetlenségét az orosz-török háború végén megkötött kücük-kajnardzsi béke mondta ki, de 1783-ban Oroszország annektálta a területet.

4. Itt zajlott 1853-56-ban az Orosz Birodalom és a szövetségesek között a krími háború, amely az oroszok vereségével zárult. A krími volt a hadtörténet első állóháborúja.

5. A Krím többször is gazdát cserélt az orosz polgárháborúban. A magyarországi Tanácsköztársaság egykori vezetője, Kun Béla a helyi forradalmi tanács vezetőjeként 1920 novemberében mintegy 70 ezer áldozatot követelő terrort vezetett be a Krímben. A megtorlás olyan méretű volt, hogy az orosz kommunista vezetés tényfeltáró bizottságot küldött ki, majd 1921 májusában visszahívta Kun Bélát.

6. Sztálin parancsára 1944. május 18-20. között több mint 200 ezer tatárt telepítettek ki a Krím félszigetről az akkoriban szintén a Szovjetunióhoz tartozó Közép-Ázsiába.

7. 1945. február 4-11. között a Krím félszigeten található Jaltában rendezték a szövetséges nagyhatalmak vezetői közötti találkozót, amelynek célja a háború utáni Európa újjászervezésének megvitatása volt.

8.  1954-ben a szovjet Legfelsőbb Tanács döntése nyomán a félszigetet az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársasághoz csatolták. A Krím később népszerű turistacélpont lett, sokan érkeztek üdülni a Szovjetunióból és a baráti országokból, főleg az NDK-ból.

9. A krími Szevasztopol közelében, a Kazacsje öbölben, a neves szovjet hírszerző, Viktor Kalganov harci feladatokra kiképzett, 120 delfinből álló katonai egységet szervezett a hetvenes években. Az állatok harcban nem, csupán gyakorlatokon mutatták be tudásukat, és egyetlen diverzánst sem fogtak.

10. A félsziget a Szovjetunió széthullásában is fontos szerepet játszott. Mihail Gorbacsov éppen a krími Foroszban üdült, amikor 1991. augusztus 18-án hermetikusan elszigetelték és lemondásra szólították fel, másnap pedig rendkívüli állapotot vezettek be a Szovjetunió egyes területein.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár