2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt a kubai forradalom hősnője

2014. március 11. 09:32 MTI

Kilencvenkét éves korában meghalt Melba Hernández, a kubai forradalom hősnője, annak a két nőnek az egyike, akik a kezdetektől Fidel Castro oldalán harcoltak.

Az idős nőt Havannában érte a halál, hosszú évek óta cukorbajos volt, betegségének szövődményeibe halt bele - írta a Granma című kormánylap a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottságát idézve. Melba Hernández az ország középső részén, Cruces városában született 1921. július 28-án. 1943-ban a Havannai Egyetemen szerzett jogi diplomát. A Fidel Castro körüli mozgalomnak már a kezdetektől tagja volt, 1953. július 26-án egy másik nővel, a már elhunyt Haydée Santamaríával részt vett a forradalom kezdetének tekintett támadásban a Moncada laktanya ellen. A felkelőket visszaverték Fulgencio Batista katonái, Hernández pedig társaival együtt börtönbe került.

Miután 1954-ben kiszabadult, segített kicsempészni és rendezni Fidel Castrónak a forradalmi mozgalom létjogosultságát igazoló érveit, amelyeket az ellene folytatott perben már elmondott. Az írások később A történelem fel fog menteni címmel jelentek meg. Melba Hernández aztán társaival együtt Mexikóba ment, majd velük együtt visszatért Kubába, ahol részt vett a két éven át tartó gerillaharcban a Sierra Maestrában.

Fidel Castro mellett

A forradalom 1959-es győzelme után a kommunista párt alapítójaként a Központi Bizottság tagja, a Kubai Bizottság a Vietnammal Való Szolidaritásért elnöke, az Ázsia, Afrika és Latin-Amerika Népeivel Való Szolidaritás Szervezetének elnöke, hazájának vietnami, majd kambodzsai nagykövete lett. 1976 és 1986 között, valamint 1993-tól újra a Nemzetgyűlés tagja volt. Megkapta a Munka Hősnője és a Kubai Köztársaság Hősnője címet.

Melba Hernández maradványait végakaratának megfelelően elhamvasztják, majd harcostársai mellé temetik Santiago de Cuba tartományban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár