2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

III. Amenhotep lányának szobrára bukkantak Luxorban

2014. március 10. 09:36 MTI

III. Amenhotep fáraó lányának alabástrom szobrára bukkantak egyiptomi és európai régészek Egyiptomban. Iszet hercegnő szobrát apjának halotti templománál találták meg a Nílus partján fekvő Luxorban - jelentette be pénteken az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

A szobor csak 1,7 méter magas, de részét képezte III. Amenhotep 14 méter magas alabástrom szoborcsoportjának, amely a templom bejáratát őrizte, és amelynek egy részét már 2011-ben feltárták a térségben. Ez az első olyan szobor, amely Iszet hercegnőt csak apjával ábrázolja együtt. Az Egyiptomi Múzeumban őrzött szobrok testvéreivel és apjával együtt örökítik meg a hercegnőt.

A halotti templom bejáratánál lévő szoborcsoport a fáraót trónon ülve ábrázolja, és lábainál áll lánya. Iszet nevét és rangját a lábánál vésték az igen finomszemű, áttetsző gipszbe. A szakemberek közlése szerint a hercegnő arcát az erózió kikezdte.

III. Amenhotep (i. e. 1388 és 1350/51) a XVIII. dinasztia 9. uralkodója, az óegyiptomi birodalom egyik legbefolyásosabb fáraója, Tutanhamon nagyapja volt. Uralkodása alatt Egyiptom élénk kereskedelmi kapcsolatokat tartott fenn a Földközi-tenger keleti medencéjének népeivel, országlását monumentális épületek, köztük a thébai - luxori - templomkomplexum, valamint a karnaki templomegyüttes jelentős része és szobrok sokasága fémjelzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár