2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Aliról

2014. március 10. 14:25

1. Muhammad Ali olimpiai és világbajnok amerikai ökölvívó karrierjét ellopott piros-fehér Schwinn kerékpárja indította el 1954-ben: a 12 éves fiú akkor fogadta meg, hogy saját maga fogja móresre tanítani a tolvajt.

2. Ali ír gyökerekkel rendelkezik: dédapja, Abe Grady Írországból vándorolt ki az Egyesült Államokba az 1860-as években, s Kentucky államban telepedett le.

3. A nehézsúlyú bokszoló - apjához hasonlóan - egy 19. században élt fehér abolicionistáról kapta a nevét. Cassius Marcellus Clay Henry Clay kentucky-i szenátor másod unokatestvére volt, rabszolgaellenes lapot szerkesztett, harcolt az amerikai-mexikói háborúban és tagja volt a Lincoln-adminisztrációnak is.

4. Ali az 1960-as római olimpián félnehézsúlyban aranyérmes lett. Önéletrajzi könyvében írja, hogy az ötkarikás játékokon szerzett medálját a rasszizmus elleni tiltakozásul az Ohio folyóba vetette. Az epizód hitelessége erősen vitatott, de tény, hogy Alinak nincs meg az aranyérme, az 1996-os atlantai olimpián azonban kapott egy másolatot.

5. Miután csatlakozott a híres polgárjogi harcos, Malcolm X által vezetett Iszlám Nemzete (Nation of Islam) nevű radikális afroamerikai szektához, egy ideig a Cassius X nevet viselte; 1964. március 6-án vette fel a Muhammad Ali nevet.

6. Mikor 1967-ben, a vietnami háború idején behívót kapott, Ali vallási okokra hivatkozva megtagadta a katonai szolgálatot. Az ökölvívót megfosztották címeitől, letartóztatták, ötéves börtönbüntetésre és tízezer dolláros pénzbüntetésre ítélték. A Legfelsőbb Bíróság csak 1970-ben adta vissza sportolói engedélyét.

7. Bár Ali 43 hónapig inaktív volt, nem maradt munka nélkül: fellépett a Broadway-en a Buck White című musicalben, a darab azonban nem aratott osztatlan sikert, négy este után levették a repertoárból.

8. Pályafutása egyik leghíresebb meccsét hajnali 4-kor vívta: 1974. október 30-án Ali Zaire (a mai Kongó) fővárosában, Kinshasában szerezte vissza világbajnoki övét, miután kiütötte George Foremant. A "Dzsungelharc" (Rumble in the Jungle) két résztvevőjének markát 5-5 millió dollár ütötte.

9. A Sonny Liston elleni világbajnoki címmérkőzés megnyeréséért Ali 630 ezer dollárt kapott, míg a szorítóban viselt kesztyűjét 50 évvel később egy névtelen licitáló 836 ezer dollárért vette meg.

10. A szórakoztatóiparban játszott szerepe miatt a hollywoodi hírességek sétányán Ali is kapott egy csillagot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár