2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Irán külügyminisztere tragédiának nevezte a holokausztot

2014. február 3. 11:57 MTI

Egyértelműen elítélte a zsidók második világháborúban történt tömeges elpusztítását Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter vasárnap egy Berlinben adott interjújában. A holokauszt "az embertelenség kegyetlen tragédiája volt, amelynek sohasem szabad megismétlődnie" - mondta Zarif.

"Semmilyen ellenvetésünk nincs a zsidókkal szemben, s a legnagyobb tisztelettel vagyunk irántuk Iránban és külföldön egyaránt. Nem érezzük magunkat fenyegetve senki által" - jelentette ki a német Phoenix televíziónak az iráni külügyminiszter, aki a hét végi müncheni biztonságpolitikai konferenciáról érkezett Berlinbe.

A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy a Zariffal folyatott beszélgetést Brandenburgi kapu és a berlini holokauszt-emlékmű közelében lévő Adlon Hotelben vették fel. Az Iránban 2013-ban megválasztott Haszan Róháni elnök kormánya már korábban is többször elhatárolta magát Mahmúd Ahmadinezsád előző elnöktől, aki nyilvánosan tagadta a holokauszt megtörténtét. Róháni és külügyminisztere szeptemberben a Twitteren keresztül üdvözletét küldte "minden zsidónak" a zsidó újév, a rós hasána alkalmából.

A Phoenix tévé által előzetesen ismertetett interjúrészletek szerint Zarif azt is hangsúlyozta vasárnap, hogy Izrael "60 éve megsérti a palesztin nép emberi jogait, s ez ügyben "a ködösítés taktikáját" folyatja.

Az iráni nukleáris programról folyó tárgyalásokkal kapcsolatban az iráni külügyminiszter egyebek közt kijelentette, hogy Teherán "ki akar törni az ördögi körből, és minden eszközzel (kölcsönös) bizalmat akar teremteni". Az atomenergia felhasználásának jogához azonban ragaszkodnak, s a megoldás csak konszenzussal születhet meg - mondta. "Nem fogjuk elfogadni, hogy parancsolgassanak nekünk" - tette hozzá.

Az ENSZ BT öt állandó tagjával és Németországgal folytatott tárgyalásokon Teherán tavaly november 24-én Genfben egy átmeneti megállapodásban kötelezte magát urándúsítási tevékenységek befagyasztására, s január 20-án megkezdte a megállapodás végrehajtását. A nagyhatalmak cserébe az Irán elleni nemzetközi szankciók enyhítésére tettek ígéretet. A felek tárgyalásai február 18-án Bécsben folytatódnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár