2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elrabolt kelta kincset találtak a British Museumban

2014. január 14. 11:30

Vikingek lopták el azt a több mint ezeréves kelta melltűt, amit a British Museum egyik raktárában találtak meg nemrégiben. A díszes, aranyozott lapocska a 8-9. században készülhetett, s eddig senki nem tudta, hogy a világhírű londoni múzeumban rejtőzik.

A brossra a norvégiai lilleberge-i viking sírból feltárt szerves leletek között bukkantak, Alfred Heneage Cocks brit régész találta meg még az 1880-as években és 1921-ben került Londonba, miután a British Museum megvásárolta. Barry Ager kurátor véletlenül vette észre, mikor viking leletek között kutatott; a szeme azonnal megakadt a szerves leletanyag között megbúvó csillogó fémen, amelyet azonnal röntgenvizsgálat alá vetettek.

Mint kiderült, a lelet egy ritka kelta melltű, amely a vikingkori Brit-szigetek és Norvégia között meglevő kapcsolatokról árulkodik. Ager feltételezése szerint a bross Írországban vagy Skóciában készült, s egy ereklye vagy ereklyetartó része volt, mielőtt a vikingek egy szegeccsel és egy tűvel dísszé alakították volna. A közel 6 centiméter átmérőjű leletre egy előkelő viking nő sírjában bukkantak. Az aranyozás nagy része megmaradt, három delfinszerű állat és egymásba fonódó minták láthatók rajta.

A Dublinban őrzött Tara Brooch

Ezek a minták és díszítések a kelta fémművességből és a 8-9. században keletkezett kéziratokból lehetnek ismerősek; jól látható a párhuzam a mostani lelet és a 700 körül készült kelta melltű, a Tara Brooch vagy a Book of Mac Regol-ban látható rajzok között. A sírban egyébként két további, ovális alakú brosst és gyöngysorokat is talált Cocks, aki felfedezéséről naplójában számolt be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár