2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatják Hitchcock holokauszt-dokumentumfilmjét 

2014. január 9. 10:04

Bemutatják Alfred Hitchcocknak a holokausztról és a német háborús bűnösökről készített dokumentumfilmjét, amelyet eddig nem láthatott a közönség.

Az anyag jelenleg feldolgozás alatt áll, a munkálatok 2014 végére, 2015 elejére fejeződhetnek be. Ezt követően vetíthetik le a brit televízióban vagy fesztiválokon - jelentette be a londoni Imperial War Museum szóvivője szerdán.

A rendezőt egy barátja kérte fel 1945-ben, hogy legyen a segítségére egy német háborús bűnösökről készülő dokumentumfilmben. Az alkotók a brit és a szovjet csapatok által többek között a bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításakor felvett képsorait használták fel - írta szerdai kiadásában a The Independent című brit napilap, amely szerint a felvételek még a horror mesterének tartott Hitchcockot is megrázták: napokig nem ment be a stúdióba, miután először látta őket.

A dokumentumfilmet végül soha nem mutatták be, eltűnt az archívumokban - mondta Toby Haggith, az Imperial War Museum munkatársa. A Szövetségesek ugyanis taktikát változtattak, és arra jutottak, hogy nem segítené Németország újjáépítését, ha az ott élőket kegyetlenül szembesítenék a múlttal.

Az alkotást az 1980-as években egy amerikai kutató fedezte fel. Az 1984-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinálén be is mutattak részleteket a filmből, de Toby Haggith szerint csak most restaurálták és állították össze úgy, ahogy azt Alfred Hitchcock munkatársaival elképzelte.

A szakember szerint "rendkívül erőteljes és felkavaró" filmről van szó. Az alkotásban mindazonáltal nemcsak embertelen képek láthatók, hanem olyan reményteljesebbek is, amelyeken például az egykori foglyok láthatók, amikor először lefürödhettek. Megemlékezik a film a tífusz terjedése elleni közdelemről is. "Fellelhetők benne a remény darabkái" - összegzett Haggith.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár