A vörösterror 133 napja

Hithcock visszatér 2012-ben

2011. augusztus 25. 08:41 The Guardian

A brit filmintézet szakemberei a londoni olimpiára régi és modern technikákat egyaránt bevetve újítják fel az angol rendező húszas években készített némafilmjeit.


A Brit Filmintézet Nemzeti Archívuma által indított projektnek (Rescue the Hitchcock 9) köszönhetően a következő évben látható lesz kilenc alkotás Hitchcock húszas években rendezett tíz némafilmje közül. A munkálatok során teljesen felújítják a mozi történetének ereklyéit, majd Hitchcock életművének ismeretlen darabjait a 2012-es londoni ötkarikás játékokat kísérő kulturális olimpián fogják bemutatni.

A némafilmeket több módszer felhasználásával rekonstruálják: például az 1940-ben beszerzett alkotást, A gyönyörök kertjét (The Pleasure Garden) a holland EYE Filmintézet példányával vetik össze kockáról kockára, hogy végül megkaphassák az egykori teljes változatot, korabeli szöveges forrásokat is felhasználva. Az eljárás során a digitális technikát és a régi filmrekonstrukciós módszereket egyaránt bevetik a siker érdekében. Az ódon, ámde még ma is pótolhatatlan eszközök egyike az optical step printer, amely egy ép tekercsre fotózza újra a sérült szalagokat.

A némafilmek alá kortárs szerzők írnak zenét: Nitin Sawhney A titokzatos lakóhoz (The Lodger: A Story Of The London Fog), míg Daniel Cohen A gyönyörök kertjéhez ír dalt. Tansy Davies is hozzájárul egy egyelőre még megnevezetlen Hithcock alkotáshoz.

Az idő sürget: noha a projekt megkezdésének költségeit Martin Scorsese Film Alapítványának adománya biztosította, a résztvevőknek további szponzorokat kell keresniük, amennyiben el akarnak készülni mind a kilenc film felújított változatával.

Rescue the Hitchcock 9

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!