2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A frigyláda sorsára világít rá egy héber szöveg

2014. január 8. 16:11

Egy újonnan lefordított héber írás felfedi, kik rejthették el a Salamon király templomából származó kincseket, s megvilágítja a frigyláda további sorsát is. A felbecsülhetetlen értékek hollétéről azonban nem szól.

A Biblia szerint Salamon király templomát, ahogyan a zsidó nép emlegeti: az első templomot II. Nabukodonozor babilóniai király seregei az i. e. 6. században kifosztották és felgyújtották. Ebben a templomban - sok más kincs mellett - őrizték a tízparancsolat tábláit is rejtő frigyládát.

"A szöveg írója úgy tudja, hogy a zsidók becses értékét a leviták és a próféták rejtették el" - írja tanulmányában James Davila, a skóciai St. Andrews-i Egyetem kutatója. "Több kincs Izrael földjén maradt, sokat Babilonba szállítottak, míg több felbecsülhetetlen darab Shamsiel, Mihály, Gábriel és talán Sariel angyal kezébe került" - írta a kutató a forrást elemezve.

Ezek az információk bizonyos szempontból egybecsengenek a Kumránban talált Holt-tengeri réztekercsekben olvasottakkal. Az egyik 1900 éves tekercs elrejtett kincsekről ír, bár nem említi, hogy azok a Salamon templomából valók lennének. A most lefordított szöveg, valamint a réztekercs hasonló módon írja le a kincseket; ezek a hasonlóságok véletlenek is lehetnek, vagy egy közös hagyomány kétféle lejegyzése állhat velünk szemben.

Az újonnan lefordított értekezés részletesen szól a kincsekről. Az egyik rész arra utal, hogy "a hetvenhét tábla aranya az Édenkertből származik, úgy ragyogtak, mint a Nap és Hold sugarai, amelyek az egész világot betöltik." A forrás legrégebbi fennmaradt másolata az amszterdami kiadású Emek Halachah című 1648-as könyvben maradt fenn. 1876-ban egy Adolph Jellinek nevű tudós a szöveg egy másik példányát jelentette meg, amely gyakorlatilag megegyezett a 17. századi kiadással. A 20. század közepén pedig Bejrútban bukkant fel az egyik változata egy rézlemezen; Davila volt egyébként az első, aki angol nyelvre fordította az írást.

A szöveg írója valószínűleg nem akarta lejegyezni a mesés kincsek pontos helyét, helyette különböző legendákat ír róla, mondta a kutató a LiveScience-nek. "A szerző a bibliai exegézis hagyományos módszereiből merítve igyekszik megadni a kincsek helyét, ám úgy gondolom, szórakoztató fikcióként közelíti meg a történetet, s semmiféle útmutatót nem tud (vagy nem akar) közvetíteni az olvasó felé a templom elveszett kincseit illetően" - magyarázta Davila.

A történet szerkezete is zavaros. A prológus azt állítja, hogy Shimmur, a levita (a Bibliában nem szerepel a neve) társaival rejtette el a ládát és a többi kincset, ám a szöveg később arra utal, hogy Shamsiel és más angyalok voltak a '"tettesek". "Azt gyanítom, hogy a szöveg szerzője több legendát is összegyűjtött a történettel kapcsolatban, amelyek összehangolására nem fektetett túl nagy hangsúlyt" - mondta a kutató.

A frigyládának i. e. 597-586 között veszett nyoma. A közismert történet szerint a kívül-belül arannyal kibélelt ládát puszta kézzel nem is lehetett megérinteni, s egyszerre négy ember tudta szállítani a sarkaira szerelt aranyfogantyúkkal. Ebben őrizték a két kőtáblát, amelyre a Tízparancsolat volt felírva. Az Ószövetség szerint egy alkalommal, a bírák korában, mikor a zsidókat legyőzték a filiszteusok, a Silóban őrzött ládát is elvitték magukkal hadizsákmányként. Alig telt el néhány hét, amikor félelemtől reszkető követek jelentek meg Izraelben, és visszaszolgáltatták a frigyládát, mondván, hatalmas csapást és dögvészt hozott a népükre. Közel 2600 évvel ezelőtt a babiloni seregek elpusztították a jeruzsálemi templomot, s a legendás ládának nyoma veszett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár