Kalandos középkor

Felmérték a Stonehenge mellett talált prehistorikus templomot

2013. december 4. 17:28

A londoni Kingston Egyetem munkatársaiból álló csapat az angliai Damerham melletti neolitikum kori lelőhely közelében található prehistorikus templomegyüttes területét térképezte fel. A Stonehenge-től nagyjából 24 kilométerre található falu melletti szakrális helynél egy víznyelőt azonosítottak, amely fontos információval szolgál a terület hatezer évvel ezelőtti flórájával kapcsolatban.


"Damerham meszes talaj fölé épült, így ritka, ha valami olyat találunk, amely növényi maradványokat - pollenek, fitolitok - őrzött meg egy bizonyos korszakból" - nyilatkozta Helen Wickstead ásatásvezető. "Nem reméltük, hogy ilyen felfedezésben lesz részünk, és gyanítom, hogy ez a település építtetőit is meglepte" - fogalmazott Wickstead.

A damerhami templomegyüttes a lelőhelyen feltárt építészeti megoldások sokszínűsége és a sírok kialakítása miatt érdekes. Amint a területet megtisztítják a növényektől, bejárható lesz a lelőhely, amelyen több értékes leletre számítanak a szakértők. A henge területén - amelyet GPS-szel is felmértek - először 2003-ban, légi fotók segítségével bukkantak régészeti maradványokra. Ezeken jól láthatók voltak azok a jelek, amelyek a korai mezőgazdálkodási tevékenységre utaltak.

Később a helyi önkéntesektől kezdve a geokémikuson át a művészekig sokan bekapcsolódtak a munkákba. A kutatócsapat terve, hogy feldolgozzák az eddigi adatokat, feltérképezzék a leleteket és a földmunkák helyét, majd DNS-szekvenálást végezzenek az esetlegesen előkerülő csontmaradványokon. 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!