2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a bokszerlázadásról

2013. november 18. 10:06

1. A kínai bokszerlázadás a keresztény misszionáriusok több ezer éves hagyományokat semmibe vevő térítőtevékenysége, valamint a kínaiak gazdasági kiszipolyozása miatt robbant ki Kína északi tartományaiban 1899-ben.

2. A lázadást megelőzően komoly természeti csapások sújtották Kína északi részét. Sokan azt hitték, ez az istenek büntetése, amiért beengedték a barbároknak tekintett nyugatiakat a birodalomba.

3. A bokszerek erőszakos akcióinak következtében több száz külföldi és több ezer keresztény kínai – többek között számos gyermek és nő – vesztette életét.

4. A lázadó bokszererek hittek abban, hogy ha 100 napon át tartó harcművészeti gyakorlaton vesznek részt, nem fog rajtuk a golyó, 300 nap után pedig a repülésre is képesek lesznek.

5. A lázadást a nyolc szövetséges ország – Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, az Osztrák-Magyar Monarchia, az USA, Olaszország, Németország, Japán – összesen közel 20 ezer katonája verte le.

6. A lázadás elfojtása után a szövetséges csapatok kifosztották Pekinget és több nagyvárost, valamint végigpusztították a falvakat Kína északi területein.

7. Az orosz csapatok Pekingben minden Buddha-szobrot összetörtek, mivel hittek a legendának, miszerint a műalkotások aranyat rejtenek.

8. A győztes hatalmak Kínát 330 millió dolláros jóvátétel megfizetésére kötelezték.

9. Az USA visszatérítette Kínának a jóvátételként befizetett összeget, cserébe viszont azt kérte, hogy a pénzből hozzanak létre Pekingben egy egyetemet.

10. A békefeltételeket felsoroló ún. bokszer jegyzőkönyv rendelkezései értelmében a pekingi követségi negyedben nem lakhattak kínai személyek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár