2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

3D-ben a simontornyai vár

2013. november 13. 08:12

Virtuális térben született újjá Magyarország egyik legszebb reneszánsz várkastélya, a simontornyai vár. A műemlék közel nyolcszáz éves történetét bemutató kisfilm a legmodernebb háromdimenziós technológiával, építészek, művészettörténészek, 2D és 3D grafikusok közreműködésével készült.  

A Tolna megye északi részén fekvő Simontornya kezdetben egyszerű lakótoronyként épült meg a Sárvíz mocsarai között valamikor a 13. században, majd egyre pompásabb főúri központtá vált az eltelt évszázadok alatt. A kastély termei láttak Mátyás király elleni összeesküvést, pompás menyegzőket és kemény harcokat - különösen a török hódoltság és a Rákóczi-szabadságharc idején. Ennek megfelelően az erődítményt számtalan alakalommal építették át.

Ezt a gazdag történelmet mutatja be a szekszárdi székhelyű Pazirik Kft. által, Európai Uniós TÁMOP turisztikai pályázat segítségével készített kisfilm. Mint Balogh András, a film rendezője elmondta, a virtuális rekonstrukció közel két éven át tartó munkával, mintegy féltucatnyi szakember és ugyanennyi grafikus közreműködésével valósult meg.  

"Bár az elmúlt években szerencsére egyre több virtuális rekonstrukció készült magyarországi műemlékekről, így várakról is, a most befejezett munkához hasonló részletességű és szakmailag is hiteles alkotás korábban még nem született. Ehhez a téma legjobb szakaértőit vontuk be a munkába, figyelembe vettük a vár történetéhez rendelkezésre álló összes régészeti, művészettörténeti adatot. A legbüszkébbek a 16. századi reneszánsz kastély szinte teljesen elpusztult belső tereinek és berendezésnek rekonstrukciójára vagyunk, hiszen ezekkel a bútorokkal, színes fali kárpitokkal válik az épület igazán élővé, szinte kézzelfoghatóvá."

A filmet nem csak a vár látogatói, hanem mindenki számára elérhetővé teszik a YouTube-on, bízva abban, hogy így az minél szélesebb körhöz, különösen a történelmet tanuló diákokhoz is eljut.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár