2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Szenzációs középkori leleteket tártak fel Regensburgban

2013. november 4. 17:22

A 8. és a 9. századból származó épületeket és középkori ipari területekre utaló leleteket tártak fel régészek Regensburgban.

Lutz-Michael Dallmeier régész elmondása szerint a Donaumarkt, ez a kétezer négyzetméteres Duna-menti régió nagyszerű ásatási területnek bizonyult: több, a 8. és 9. századból származó épületre bukkannak. Legutóbb egy 1200 évesre becsült faházat tártak fel a kutatók. "Még várjuk a vizsgálat pontos eredményeit a bajor műemlékvédelmi hivataltól" - tette hozzá Dallmeier.

Korábban a szakértők mintegy három méteres mélységben egy, a kora középkorból származó fastégre bukkantak, amely a 919-1024 közötti időkből, de akár a 741-ben kezdődött Karoling-korból, sőt a késő római időszakból is származhat. A kutatók szerint a Dunába vezető fapallón a hajókról szállították az árut a szárazföldre.

Számos kemencét is felfedeztek a területen, amiből azt a következtetést vonják le a kutatók, hogy a középkorban ipari területként működött. "A kemencéket pékségek és akár kovácsműhelyek is használhatták" - véli Dallmeier. Nyáron a régészek egy akasztófát is találtak a területen.

A Donaumarkt jelenleg Regensburg legnagyobb városi ásatási területe. A városvezetés szerint a költségek jelenleg mintegy 1,5 millió euróra (mintegy 443 millió forintra) rúgnak. "Reméljük, a következő évben lezárulnak a munkálatok" - fejtette ki Dallmeier. A feltárt területen épül fel a Bajor Történeti Múzeum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár