7 végzetes pillanat

10 tény a szüfrazsettekről

2013. október 3. 09:11


1. A nők szavazati jogáért és egyenjogúságáért küzdő, az I. világháború kitöréséig számos figyelemfelkeltő akciót elkövető Nők Társadalmi és Politikai Szövetsége (WSPU) nevű szervezetet Emmeline Pankhurst alapította meg 1903-ban, Angliában.

2. 1908-ban a szüfrazsettmozgalom ellenpontjaként, számos előkelő brit hölgy vezérletével, létrehozták a női szavazati jog megadását ellenző Nők Országos Választójog Elleni Szövetségét.

3. Az 1912-től egyre radikálisabb eszközökhöz nyúló WSPU tagjai az I. világháborúig mintegy 300 erőszakos akciót – gyújtogatás, merénylet, kirakatok bezúzása – hajtottak végre.

4. A merényletekért felelős WSPU sok esetben fizetett aktivistáik akcióiért.

5. 1913-ban Emily Davison, a szüfrazsettmozgalom tagja V. György angol király lova elé vetette magát, és belehalt sérüléseibe. Temetése a mozgalom melletti szimpátiatüntetéssé alakult.

6. Az aktivisták olykor a művészeti alkotásokat sem kímélték. 1914-ben Mary Richardson szüfrazsett húsbárdjával komoly károkat okozott Velazqueznak a National Galleryben őrzött, Vénusz tükörrel című festményében.

7. A szüfrazsettmozgalom bebörtönzött tagjai 1909-től gyakran folytattak éhségsztrájkot, amelyet a hatóságok kényszertáplálással igyekeztek megakadályozni.

8. A kényszertáplálások során az orvosok egy vastag cső segítségével az orron vagy a szájon juttatták a szervezetbe a kenyér, tej és brandy keverékéből álló táplálékot.

9. A börtönben eltérő módon bántak a különböző társadalmi osztályok tagjaival. Az arisztokrata Constance Lyttont 1909-ben két nap után elengedték, amikor azonban munkásnőnek álcázta magát, többször kényszertáplálásnak vetették alá.

10. A szüfrazsettmozgalom vezetője, Emmeline Pankhurst halálának évében, 1928-ban minden 21 év feletti nő általános szavazati jogot kapott Angliában.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!