2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

69 év után kapta meg a 2. világháborúban elhunyt apja levelét

2013. október 1. 12:43

Szeptember végén kapta kézhez egy nevadai nő édesapja közel hét évtizeddel ezelőtt írt levelét. A férfi 1944-ben, az olaszországi harcokban esett el, röviddel azután, hogy lánya megszületett.


A Nevada állambeli Daytonban élő Peggy Eddington-Smith csupán háromhetes volt, amikor a második világháborúban harcoló apja levelet írt neki 1944-ben. Nem sokkal azt követően, hogy feladta a levelet, de még azelőtt, hogy megláthatta volna újszülött gyermekét, a 25 éves John F. Eddington 1944. június 27-én elesett Olaszországban.

A leány édesanyját nagyon feldúlta férje elvesztése, soha nem házasodott meg újra, egyedül nevelte egyetlen gyermekét, aki sokat hallott hős apjáról. A fiatal Peggy gyakran kérdezgette édesanyját, miért nem megy újra férjhez, amire mindig ugyanaz volt a válasz: „egyszer már megtaláltam a tökéletes férfit, még egyet nem találok.” Helen Eddington 1997-ben hunyt el.

A levélnek időközben nyoma veszett. 12 évvel ezelőtt azonban egy St. Louisban élő asszony egy második világháborús relikviákkal teli ládát talált otthonában, amikor volt férje nagyszüleinek házában takarított. Itt lelt rá Eddington levelére, a mellette fekvő Bíbor Szív kitüntetésre, egy érettségi bizonyítványra és egy a hadügyminisztériumtól érkezett levélre, amelyben a családtagokat értesítették a tragikus hírről. Éveken át tartó kutatás és az internet segítségével végül rábukkant a levél címzettjére, egy ma már 69 éves nyugdíjas hölgyre.

Az utód számára felbecsülhetetlen ereklyéket egy kisebb ünnepség során adták át a nevadai Daytonban, ahol több világháborús veterán is tiszteletét tette. A levélben a katona azt üzente lányának, hogy szereti, s mindig hallgasson az édesanyjára. A háborús halottat St. Louis katonai temetőjében helyezték örök nyugalomra, ahol több mint 400 ezer társa fekszik. A háborúban szolgáló 16 millió amerikai közül ma már alig két millióan vannak életben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár