2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Pinochet és Allende: áruló és áldozat

2013. szeptember 11. 12:33 MTI

"Hívjátok Augustót, ő a mi emberünk" - mondta Salvador Allende elnök az ellene épp negyven éve kezdődött államcsíny kezdetén, 1973. szeptember 11-én, meg lévén győződve a szárazföldi hadsereg parancsnokának, Augusto Pinochet tábornoknak a lojalitásáról.


Allende a kocsiban integet, míg Pinochet lovon kíséri az 1970-es választás utáni héten

Megszabadítani a hazát az Allende-féle káosztól

Pinochet három héttel korábban, 58 évesen került a hadsereg élére elődje, Carlos Prats tábornok ajánlására. Az Allendéhez hű főtisztet néhány hónappal a puccs után feleségével együtt ölték meg a katonai rezsim pribékjei Buenos Airesben. A 65 éves szocialista Allende maga nevezte ki Pinochetet. Senki nem gyanította, hogy végül ez a középszerű tábornok fogja megbuktatni a szocialista elnököt, aki negyedik próbálkozására lett államfő 1970. november 3-án egy baloldali koalíció élén.

"Apám mindvégig hitt (Pinochetben), mert Prats tábornok ajánlotta őt neki. Szörnyű lehetett rádöbbennie az árulására" - mondta az AFP hírügynökségnek a néhai elnök lánya, Isabel Allende. Évekkel az államcsíny után a puccsista tábornok - akiről Monica González újságíró határozottan állítja, hogy csak 48 órával a történtek előtt csatlakozott az összeesküvőkhöz - egyik életrajzírójának azt vallotta, hogy "meg kellett szabadítani a hazát az Allende-féle káosztól és a marxista ráktól".

Pinochet (bal) és Allende még egy oldalon

Allende egy szoros választás nyomán, a voksok 36,3 százalékával jutott hatalomra, miután addigi életét is a politikának szentelte. 1908. június 26-án született Valparaiso kikötővárosban, Santiagótól 120 kilométerre nyugatra, orvosi diplomát szerzett. Harmincévesen képviselővé választották, azután az egészségügyi minisztérium élére került, majd 25 éven át szenátor volt. Pinochet viszont tudatában volt "tanulási nehézségeinek. Kétszer nem vették fel a katonai akadémiára. Súlyos migréntől szenvedett, amikor túl sokat tanult, és csak közepes eredményei voltak" - mondta az AFP-nek Juan Cristobal Pena újságíró.

Elnökként Allende egyfajta demokratikus szocializmus szószólója lett, államosította a rézbányákat és a távközlést, amelyek addig amerikai kézben (Anaconda, Kennecott, ITT) voltak, továbbá agrárreformot vezetett be, mielőtt megindult ellene a jobboldal Washington támogatta destabilizáló kampánya.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár