2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Híres történelmi átkok

2013. augusztus 12. 08:01

Mi, emberek gyakran vagyunk babonásak, azonban néhány történelmi átok annyira reálisnak tetszik, hogy szinte kizárt, hogy puszta véletlennek tűnjön. A 26 ember halálát okozó fáraó átkától az amerikai elnökök rémének számító sóni indiánok bosszújáig öt híres történelmi átkot mutatunk be.

Ötzi bosszúja

Egy német turista házaspár, Erika és Helmut Simon, az olasz-osztrák határnál 1991-ben 3200 méteres magasságban véletlenül bukkant rá a hauslabjochi emberre, az 5300 éves gleccsermúmiára, amelyet az Alpok közeli völgyéről Ötzinek neveztek el. Ötzié a világ legrégebbi, természetes módon mumifikálódott holtteste; az ősemberrel egy hirtelen jött hóvihar és a hideg végezhetett, de az idegenkezűséget sem lehet kizárni. A kutatások azóta kiderítették, hogy a jégember szívbeteg lehetett, Lyme-kórban szenvedett, tejcukor-érzékeny volt és utoljára kecskehúst vacsorázott.

Az Ötzit először megtekintő patológus, Rainer Henn a vizsgálatok után egy évvel autóbalesetben vesztette életét. Kurt Fritzet, aki a kutatókat vezette a sziklás terepen a pórul járt ősemberhez, nem sokkal később egy lavina sodort el. Helmut Simon, aki először pillantotta meg Ötzit, 2004-ben túrázás közben lelte halálát. A Simon holttestét kereső csapat vezetője, Dieter Warnecke néhány órával Simon temetése után szívinfarktust kapott. Ötzi "bosszújáról" évek óta cikkezik az olasz és a nemzetközi sajtó, de az esetek akár puszta véletlennek is tűnhetnek, hiszen a kutatásban eddig több százan vettek eddig részt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár