2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a fürdőruháról

2013. július 31. 10:33

1. Korabeli mozaikokon jól látható, hogy a nők már az ókori Rómában is a mai kétrészes bikinihez hasonló ruhadarabokkal fedték el mellük és csípőjük környékét.

2. A középkorban nagy visszaesés volt megfigyelhető a fürdőkultúrában. Bár egy fürdőzésre használt ing ekkoriban is létezett, a meztelen fürdés jóval gyakoribbnak számított.

3. A 18-19. században a fürdőző hölgyek egy hosszú, utcai viselethez hasonló ruhát hordtak, amelynek alsó szegélyeihez súlyokat varrtak, hogy ne emelkedjen fel a vízen.

4. A viktoriánus korban a szemérmes fürdőzők ún. fürdőkocsikban, kerekes fabódékban öltöztek fel a parton, majd a szerkezetben maradva bementek a vízbe, végül – mikor már csak a fejük látszott ki – kiszálltak belőle.

5. Anette Kellerman ausztrál úszónőt, későbbi filmsztárt azért tartóztatták le 1907-ben a bostoni strandon, mivel a karjait szabadon hagyó, térd felett végződő egyrészes fürdőruhát viselt.

6. A francia Louis Réard a Bikini-atollról nevezte el 1946-ban bemutatott kihívó fürdőruháját, mivel úgy gondolta, hasonló hatást vált ki a szemlélőben, mint a szigeteken folyó atomkísérletek.

7. A bikinit eleinte a mélyen katolikus Olaszországban és Spanyolországban is betiltották.

8. A bikini elterjedésében nagy szerepe volt Brigitte Bardot-nak, aki az 1956-os És Isten megteremté a nőt című filmben a színésznők közül elsőként jelent meg bikiniben a filmvásznon.

9. A monokinit 1964-ben alkotta meg egy osztrák divattervező, Rudi Gernreich. A korai modell még két pánttal készült, a mellet azonban már akkoriban is szabadon hagyta a ruhadarab.

10. Az első tangadresszt szintén Gernreich mutatta be 1974-ben. Az alsónemű egy hasonló ruhadarabot népviseletként hordó brazil törzsről kapta a nevét.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár