2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

10 tény az inkvizícióról

2013. július 25. 12:25


1. A katolikus hit védelmére létrehozott egyházi bíróságnak, az inkvizíciónak négy intézményes alapon működő szakaszát különböztethetjük meg: a középkori, a spanyol, a portugál, valamint a római inkvizíciót.

2. A történészek becslései szerint az inkvizíció által perbe fogott személyek mintegy 2 százaléka (több tízezer ember) végezte máglyán.

3. Az inkvizítorok a rendelkezések értelmében nem onthatták a vallatott vérét, ezért olyan kínzásformákat alkalmaztak, amelyekkel ez elkerülhető volt: például ujjprést, víztortúrát, emelőcsigás vallatást.

4. 1234-ben a dominikánus inkvizítorok halálos ágyán nyilvánítottak eretneknek egy toulouse-i asszonyt, akit ágyastól kivitték a mezőre és máglyán megégették. 

5. A középkori inkvizíció során előfordult, hogy halott személyeket nyilvánítottak eretneknek. Holttestüket kiásták, végigvonultak vele a település utcáján, végül máglyán elégették.

6. A feljelentéstől félve sokan saját maguk ellen vallottak, ugyanis így pénzbírsággal vagy vezekléssel is megúszhatták a büntetést. 1486-ban Toledóban 2400-an jelentették fel magukat.

7. Spanyolországban a halálra ítélteknek nem volt visszaút. Ha a vádlott a máglyán beismerte, hogy bűnös, megégetés helyett egy fojtópánttal végeztek vele.

8. Haláluk után is folytatták azoknak a pereit, akik a portugál inkvizíció börtöneiben öngyilkosok lettek. Szimbolikus kivégzésük során egy bábut égettek el helyettük.

9. A római inkvizíció a 16. században állította össze a tiltott könyvek jegyzékét, amelyet 1966-os megszüntetéséig folyamatosan bővítették. Az 1948-as változatban szerepeltek többek között Victor Hugo, John Locke és Voltaire művei is.

10. II. János Pál pápa 2000-ben bocsánatot kért a katolikus egyháznak a múltban és a jelenben elkövetett bűneiért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár